Cod portocaliu de vijelii, grindină și descărcări electrice în 24 de județe. În sud este cod portocaliu de caniculă, dar sunt așteptate și averse, inclusiv în Capitală

Cod portocaliu de vijelii, grindină și descărcări electrice în 24 de județe. În sud este cod portocaliu de caniculă, dar sunt așteptate și averse, inclusiv în Capitală
Caniculă în România / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 24/07/2022, 08:33
Actualizat: 24/07/2022, 17:30

Cea mai mare parte a ţării se va afla, până luni dimineață sub avertizare cod portocaliu şi galben de instabilitate atmosferică, manifestată prin vijelii, grindină şi descărcări electrice.

Conform avertizării ANM, duminică, între orele 14:00 și 23:00, este în vigoare un cod portocaliu instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice în 24 de județe.

Local în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară și la începutul nopții în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40…50 l/mp, a anunțat ANM.

O avertizare cod galben ce vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată intă în vigoare duminică la ora 12:00 și este valabilă până luni, 25 iulie, ora 6:00.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), grindină, descărcări electrice și izolat averse torenţiale. Noaptea aceste fenomene se vor restrânge spre sud-estul teritoriului”, potrivit ANM.

Prognoza specială pentru București

ANM a actualizat și prognoza specială pentru București, pentru itnervalul duminică, ora 10:30 – luni, ora 6:00. Meteorologii estimează că duminică valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 39…40 de grade, iar cea minimă de 19…21 de grade. În seara zilei de duminică (24 iulie) se vor semnala intensificări ale vântului și posibil vijelie, iar noaptea (24/25 iulie), va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, descărcări electrice și averse).

De luni, ora 6:00, până joi, 28 iulie, ora 21.00 continuă să fie foarte cald în Capitală.

Luni (25 iulie) valul de căldură va persista, iar de marți (26 iulie) se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 35…39 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 18…21 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod portocaliu de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu ce vizează un val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, duminică, în 16 județe din sudul țării, cu temperaturi maxime ce pot ajunge la 41 de grade.

Duminică, în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sunt sub avertizare Cod portocaliu județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța, potrivit ANM.

Potrivit meteorologilor, în jumătatea de nord a țării și pe arii restrânse în rest, începând de după-amiază, vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torenţiale.

De marți, valul de căldură se va extinde în aproape toată țara

În ariile nordice alte județelor menționte și alte patru – Caraș-Severin, Vrancea, Galași și Tulcea – este în vigoare un cod galben.

ANM precizează că pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

În plus, de marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ștefan Floroaica refuză să calce pe urmele prietenului Vladimir Drăghia! Dezvăluiri de ultimă oră, după...
FOTO. Imagini incendiare cu românca din Pașcani! A devenit celebră după ce s-a iubit cu...
Turistă revoltată de nota de plată pentru o cafea și o apă la Lacul Como,...
Ce spune ziua săptămânii în care te-ai născut despre personalitatea ta
De ce și-a părăsit Bogdan Stelea soția, după 12 ani de căsnicie pentru Lili Sandu
Waze: funcția despre care puțini șoferi știu că este disponibilă
Calendar ortodox 30 martie 2023. Ce sărbătoare este joi?
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
BREAKING NEWS: O instanţă judiciară din Manhattan a votat punerea sub acuzare a lui Donald...
De ce a murit, de fapt, Tiberiu Ceia? Ce i-a cauzat decesul cântăreţului de muzică...
Nimeni NU scapă! Obiceiul pe care îl avem cu toții contribuie MASIV la DEMENȚĂ
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
PENSII de până în 4.000 de lei în ROMÂNIA! Este vestea dimineții pentru milioane de...
Donald Trump se va preda autorităților din New York. Consecințele incredibile ale punerii sub acuzare
Adrian Minune, internat de urgență la spital. Care este starea de sănătate a manelistului