GÂNDUL LIVE: Mihai Huștiu meteorolog ANM: Indicele temperatură-umezeală se va apropia și chiar va atinge pragul critic de 80 de unități în vest

Publicat: 03/08/2020, 14:27
Actualizat: 03/08/2020, 15:54

Urmează o săptămână cu ploi foarte puține la nivelul țării și vreme din ce în ce mai caldă, a spus Mihai Huștiu meteorolog ANM, la Gândul Live. Atmosfera va fi însă mai suportabilă datorită intensificărilor temporare ale vântului.

„Dacă acum, la început de săptămână, temperaturile nu se apropie de pragul de caniculă, spre joi sau vineri, mai ales, și mai ales la începutul weekendului, temperaturile vor depăși din nou 35 de grade aici, în partea de sud-est a țării. Și bine nu va fi nici mâine pentru partea de vest, unde, deși vor fi frecvent temperaturi de 33-34 de grade, umezeala va fi destul de ridicată și acel indice de temperatură-umezeală se va apropia și chiar va atinge pragul critic de 80 de unități”, a detaliat Mihai Huștiu.

„Nu prea vorbim de ploi în această săptămână. Astăzi o zi însorită în toate zonele țării, mâine, la fel, cu excepția părții de vest a țării, unde, începând de mâine după-amiază, mâine seară, mai ales, mâine noapte, marți spre miercuri, vor fi ceva manifestări de instabilitate în partea de vest a țării, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului mai ales în această zonă și tot acolo, tot în următoarele zile, miercuri sau joi, în partea de vest, sud-vest o să fie manifestări de instabilitate, pe suprafețe destul de mici, nu sunt areale extinse”, a adăugat meteorologul.

Vreme numai bună de concediu

„Ar mai fi de amintit vântul care va avea intensificări temporare în aproape fiecare zi, în special în partea de sud a țării, vânt moderat, cu ușoare intensificări, așa încât atmosfera nu va fi atât de greu de suportat, chiar dacă temperaturile vor fi în creștere în următoarea perioadă, vântul va fi acela care va face atmosfera mai suportabilă în perioada următoare”, a spus Mihai Huștiu.

Ploi vor fi, dar doar de scurtă durată în partea de vest a țării, Banat, Crișana, pe la munte, acolo se mai răcorește vremea după ziua de mâine, miercuri vor fi temperaturi de 28 – 29 de grade, față de 34 de grade mâine. În restul țării, doar spre sfârșitul săptămânii ar putea fi ploi, puține și de scurtă durată

„Oricum, luna august, prin definiție, este o lună mai săracă în precipitații, o lună în general stabilă, o lună însorită în care am putea să ne bucurăm de concediu în bune condiții și se pare că așa arată prognoza, chiar pe săptămâni, progrnoza emisă săptămâna trecută, cu o vreme mai caldă decât normal aici în susd, sud est pe toată durata lunii august, cu temperaturi mai mari în general cu 1-2 grade sunt prognozate abaterile de temperatură”, a explicat Huștiu.

Prognoza include temperaturile măsurate standard, dar în oraș, temperaturile sunt mult mai ridicate, mai ales în București, unde spațiile verzi sunt limitate, temperaturile sunt mai greu de suportat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase