O nouă atenționare meteorologică de disconfort termic ridicat. În ce zone și câte zile va fi caniculă

O nouă atenționare meteorologică de disconfort termic ridicat. În ce zone și câte zile va fi caniculă
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/08/2021, 11:58
Actualizat: 08/08/2021, 12:01

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineață, un cod galben de disconfort termic ridicat pentru următoarele trei zile, într-o bună parte a teritoriului.

În cursul zilei de duminică, 8 august, în vestul și sud-vestul țării disconfortul termic va fi în creștere și pe arii restrânse va fi caniculă, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Pentru urmărtoarele trei zile, de luni, 9 august, până miercuri, 11 august, meteorologii au emis un cod galben, pentru mai multe zone din țară.

Metorologii spun că în sud-vestul și sudul țării disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 38 de grade. Pe alocuri temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Sursa: ANM
Sursa: ANM

Se așteaptă vreme caniculară în București

În ceea ce privește zona municipilului București, prognoza specială a ANM pentru 9 august (ora 10:00) – 11 august (ora 22:00 ) arată că cremea va fi călduroasă, caniculară în timpul după-amiezelor. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Potrivit ANM, calorile temperaturii maxime se vor situa între 34 și 37 de grade, iar cele minime vor fi, în general, de 18…21 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar fenomene asociate instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, averse și descărcări electrice) vor fi posibile îndeosebi în după-amiaza zilei de marți (10 august).

Pentru cele patru săptămâni care urmează meteorologii au anunțat că în primele două vor fi temperaturi mai mari decât cele normale, apoi se răcoreşte. Valorile termice încep să scadă din săptămâna 23 – 30 august, mai ales în nord şi est.

Pentru săptămâna 9 – 16 august, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, a transmis ANM.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase