VREMEA. Cod roșu de inundații în județele Timiș și Caraș-Severin, până la ora 21.00. Care sunt zonele afectate

VREMEA. Cod roșu de inundații în județele Timiș și Caraș-Severin, până la ora 21.00. Care sunt zonele afectate
Publicat: 31/07/2014, 13:20
Actualizat: 01/08/2014, 11:42

VREMEA. Avertizarea vizează râurile din bazinele Moravița și Bârzava (Timiș), unde sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de niveluri și debite, cu posibile depășiri ale cotelor de pericol.

Potrivit hidrologilor, fenomenele se pot produce, cu probabilitate și severitate mai mare, în bazinul hidrografic Moravița.

Sud-estul județului Timiș se află joi, până la 13.10, sub cod portocaliu de ploi, potrivit unei avertizări nowcasting emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Avertizarea vizează zona localităților Moravița, Jamu Mare, Denta, Gataia și Tormac, unde vor fi ploi ce vor depăși, izolat, 30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Potrivit hidrologilor, în zona avertizată, în ultimele șase ore, s-au acumulat cantități de apă de peste 70 de litri pe metru pătrat.

Cod roșu de inundații: Novaci

Râul Cernovăț din județul Caraș-Severin se află joi, până la ora 21.00, sub cod roșu de inundații, conform unei alte avertizări emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

„Ca urmare a precipitațiilor cu caracter torențial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informațiilor radar și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de niveluri și debite cu posibile depășiri ale cotelor de pericol pe râul Cernovăț, afluent al Carașului din județul Caraș-Severin”, se arată în avertizare

Potrivit hidrologilor, în următoarele ore se pot produce astfel de fenomene și pe alți afluenți ai Carașului.

Tot joi, mai multe râuri din județele Caraș-Severin și Timiș se află sub cod portocaliu de inundații. Una dintre avertizări, valabilă până la ora 14.00, vizează râurile mici din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, bazinul inferior al Timișului, Bârzava și Moravița din județul Timiș. Tot sub cod portocaliu se află, până la ora 15.00, râurile mici din bazinele hidrografice Caraș, Cerna și bazinul superior al Timișului din județul Caraș-Severin, conform unei alte avertizări.

Cod roșu de inundații: Vlădești

Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod roșu de inundații în județele Argeș, Vâlcea, Olt și Teleorman, valabilă până vineri după-amiază, alte zece județe fiind atenționate cu cod portocaliu.

Avertizarea emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor este valabilă până vineri, la ora 14.00, pentru râuri din bazinele hidrogafice Mureș, Bega Veche, Bega,Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Drincea, Desnățui, Jiu, Olt, Vedea, Argeș.

Potrivit acestei avertizări, vor fi sub cod roșu râul Vedea și afluentul său Cotmeana, din județele Olt, Teleorman și Argeș. De asemenea, de joi, ora 06.00, vor intra sub avertizare cod roșu și râurile din bazinul hidrografic Lotru, în județul Vâlcea.

INHGA menționează că, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 06.00, scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale severe se pot produce în unele bazine hidrografice mici din județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj.

De asemenea, până vineri, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod portocaliu de inundații râurile din bazinele hidrografice Jiu sector aval Filiași – amonte Podari (județul Dolj), Lotru (județul Vâlcea), Olteț (județele Gorj, Vâlcea și Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăștii de Sus (județele Argeș și Teleorman), afluenții râului Vedea din județul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (județele Argeș și Giurgiu).

Sub cod portocaliu de inundații vor intra, de joi, ora 03.00, și râurile din bazinele hidrografice Bistra, Cerna (județele Caraș-Severin și Gorj), Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), afluenții Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, afluenții Oltului mijlociu și inferior din județele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt și Argeș, bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviței (județele Argeș și Dâmbovița).

Cod roșu de inundații: Olănești

Hidrologii au emis și o avertizare cod galben, valabilă tot de miercuri până vineri, la ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice Jiu superior, Gilort și Jiu pe sector aval Răcari (județele Gorj și Dolj), afluenții Oltului (județele Gorj, Vălcea și Olt), Teleorman, în aval Tătărăștii de Sus și Neajlov aval Vadu Lat (județele Teleorman și Giurgiu).

Tot sub avertizare cod galben de inundații vor fi, de joi, ora 03.00, și râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinul superior și mijlociu al Begăi, bazinul superior al Timișului, Poganiș (județele Caraș Severin și Timiș), afluenții Mureșului din județul Hunedoara, afluenții Oltului din județul Sibiu, bazinul superior al Argeșului, bazinul mijlociu al Dâmboviței și Sabar (județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov și Giurgiu).

Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale se pot produce, începand de joi, ora 03.00, și în alte bazine hidrografice din județele Hunedoara și Sibiu, a precizat INHGA.

Și meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valabilă de joi, ora 03.00, până vineri, la aceeași oră. În cele trei județe va ploua torențial și se vor cumula local cantități de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat și izolat peste 70 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, județele Timiș, Hunedoara, Gorj, Vâlcea și Olt vor fi, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. În aceste județe vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantitățile de apă vor depăși local 20-25 de litri pe metru pătrat și izolat 50 de litri pe metru pătrat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji