STUDIU. La ce vârstă apare accidentul vascular cerebral

STUDIU. La ce vârstă apare accidentul vascular cerebral
Publicat: 16/10/2012, 18:18
Actualizat: 30/07/2014, 00:29

Accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai des întâlnite în rândul persoanelor tinere, susțin oamenii de știință de la Colegiul de Medicină, din cadrul Universității Cincinnati, SUA.

Echipa de cercetători, coordonată de dr. Brett Kissela, a ajuns la această concluzie după ce a constatat că în perioada anilor 1993-1994 vârsta medie la care apărea un accident vascular cerebral era 71.2 de ani, în timp ce în anul 2005 vârsta la care apărea această afecțiune era 69.2 ani, scrie Huffington Post.

„Diabetul, obezitatea și colesterolul crescut sunt motivele pentru care vârsta la care apare un accident vascular cerebral este tot mai mică”, precizează dr. Kissela.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat fișele medicale 1.3 milioane de persoane care au suferit un accident vascular cerebral în perioada 1993-1994 și anul 2005.

Rezultatele au arătat că din totalul cazurilor, 19% dintre persoanele care s-au confruntat cu această afecțiune aveau sub 55 de ani, în timp ce în 1993-1994 incidența accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor sub 55 de ani era de 13%.

În plus, datele studiului arată că această afecțiune este tot mai des întâlnită chiar și la persoane trecute de vârsta de 20 de ani. Astfel, în anul 2005 s-au înregistrat 48 de atacuri vasculare cerebrale la 100.000 de locuitori caucazieni, în timp ce în 1993-1994 erau înregistrat 28 de cazuri la 100.000 de locuitori caucazieni.

Potrivit ultimelor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, accidentele vasculare cerebrale vor deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate în lume. Potrivit estimărilor, se poate ajunge la înregistrarea a opt milioane de decese anual.

Medicii specialiști susțin că, dintre cei care suferă un accident vascular cerebral, o treime mor în primul an după accident, o treime rămân cu handicap permanent, iar restul se recuperează.

Principalele cauze ale accidentului vascular cerebral sunt hipertensiunea arterială, aritmia (ritmul cardiac neregulat), diabetul, fumatul excesiv, nivelul de colestelor ridicat și lipsa de activități fizice.

Simptomele unui eventual accident vascular cerebral sunt incapacitatea de a vorbi, paralizia parțială, afectarea vederii și a gustului, incapacitatea de a înghiți și pierderea cunoștinței.

Huffigton Post publică și o serie de măsuri pe care am putea să le luăm pentru a ține la distanță apariția unui accident vascular cerebral.

● Mâncați ciocolată. Un studiu realizat de experții suedezi arată că bărbații care mănâncă ciocolată prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu această afecțiune. Cercetarea a fost realizată pe o perioadpă de 10 ani, pe un eșantion de 37.103 de bărbați.

● Include în dieta zilnică cereale integrale, deoarece acestea ajută la menținerea sub control a colesterolului și scad predispoziția la un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în jurnalul „American Medical Association”

● Ia-ți doza zilnică de citrice. Oamenii de știință de la Școala de Medicină din cadrul Universității Harvard, SUA, au constatat, după 14 ani de cercetări, că aceste fructe au un conținut ridicat de antioxidanți care previn apariția unui atac vascular cerebral. Includerea citricelor în dieta zilnică ajută la scăderea riscului unui atac vascular cerebral cu 19 procente.

● Nu ezita să bei zilnic un pahar de lapte. Potrivit oamenilor de știință de la Institutul Karolinska, lactatele previn apariția acestei afecțiuni cu 12 procente. „Această categorie de alimente au un conținut ridicat de Vitamina D, iar acest nutrien ajută la scăderea tensiunii”, a explicat Susanna Larsson, coordonatorul acestui studiu.

● Mănâncă pește. Pentru a preveni apariția unui atac vascular cerebral este indicat să mâncați pește în fiecare săptămână. Aceasta este recomandarea oamenilor de știință de la Universitatea Harvard, SUA, care au constatat că includerea acestui aliment în dietă poate îmbunătății funcțiile cardiovasculare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?