La patru ani după criza financiară, creditarea este pe cale să redevină un motor de creștere în SUA

La patru ani după criza financiară, creditarea este pe cale să redevină un motor de creștere în SUA
Publicat: 15/10/2012, 18:54
Actualizat: 28/09/2018, 08:45

Americanii au amortizat în mare parte datoriile excesive acumulate în perioada anterioară crizei mondiale și și-au revenit din punct de vedere financiar, iar creditarea este pe cale să redevină un catalizator pentru creșterea economică în SUA, potrivit unei analize Bloomberg.

După trei ani și jumătate de „revenire” din cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune, americanii au reușit, într-un târziu, să-și regăsească echilibrul financiar, reiese din datele Rezervei Federale, citate de Bloomberg.

Datoria gospodăriilor ca procent din venitul discreționar a scăzut în trimestrul al doilea al ac estui an la 113%, față de maximul de 134% atins în 2007, înainte ca cea mai mare economie a lumii să intre în recesiune.

Totodată, plățile în contul datoriilor raportate la venitul discreționar au atins minimul ultimilor 18 ani, iar rata de „delincvență” în rândul posesorilor de carduri de credit a scăzut la cel mia redus nivel de la finele lui 2008.

„Procesul de dezintermediere la nivel de gospodării a luat sfârșit, în mare măsură. Creditarea ar trebui să treacă în curând de la statutul de frână pentru economie la cel de motor de creștere”, comentează pentru Bloomberg Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics.

Progresele înregistrate de consumatorii casnici în privința plății datoriilor va facilita o creștere economică suficient de solidă pentru a absorbi efectul măsurilor de reducere a deficitului bugetar pregătite pentru anul viitor de guvernul central, a adăugat el.

Zandi estimează că PIB-ul Statelor Unite va crește anul viitor cu 2,1%, față de un avans de 2,2% în acest an, după ce Congresul va activa o parte dintre măsurile de creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli pregătite pentru începtuul lui 2013.

Astfel, sectorul privat va crește cu 3,6% anul viitor, față de 3,1% în 2012, potrivit estimărilor analistului Moody’s.

Cel mai mult de câștigat vor avea companiile de servicii financiare, precum băncile, asigurătorii și administratorii de investiții. Acțiunile producătorilor auto vor înregistra de asemenea creșteri deoarece consumatorii vor fi mai deschiși față de achiziționarea unui automobil pe datorie, potrivit unui analist de la Barclays.

Îmbunătățirea situației financiare a populației se vede și în prețurile acțiunilor – indicele S&P 500 al bursei de la New York a avansat cu 111% de la minimul atins în martie 2009 – cât și în prețurile locuințelor, care au înregistrat în trimestrul al doilea cea mai abruptă creștere din ultimii șase ani.

Astfel, averea netă medie a familiilor ca procentaj din venituri a crescut la 527% în trimestruil al doilea, de la 477% în primele trei luni din 2009, la apogeul crizei financiare, potrivit datelor Rezervei Federale.

Evoluția a fost sprijinită și de insistența băncii centrale pe dobânzi extrem de mici. Mulți consumatori au profitat de scăderea costului creditului la minime istorice pentru a-și refinanța datoriile în împrumuturi cu maturitate mai scurtă.

Alte familii optează pentru reducerea ratelor, care le permite să acceseze noi credite de consum sau să-și renoveze casele.

Numărul prescrierilor de ipoteci din SUA a scăzut cu 16% în septembrie față de perioada corespunzătoare a anului trecut, la cel mai redus nivel din 2007, potrivit companiei RealtyTrac, unul dintre cei mai mari brokeri americani de proprietăți executate silit.

Asociația constructorilor de locuințe anticipează că numărul proiectelor începute anul viitor va crește la nivel național la 900.000, de la 750.000 în acest an, de asemenea datorită relansării creditării.

În pofida acestor semnale pozitive, unii economiști, printre care și Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, consideră că procesul de dezintermediere va mai dura câțiva ani în rândul consumatorilor casnici din SUA. Ei își fundamentează proiecțiile pe nivelul datoriilor raportate la venitul discreționar – 113% în trimestrul al doilea, față de o medie de 94% din 1980 încoace.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu