Ministerul Sănătății alocă 11 milioane de lei pentru campania de imunizare împotriva gripei sezoniere din acest an . Câte doze de de vaccin va achiziționa instituția

Ministerul Sănătății alocă 11 milioane de lei pentru campania de imunizare împotriva gripei sezoniere din acest an . Câte doze de de vaccin va achiziționa instituția
Publicat: 18/10/2012, 00:19
Actualizat: 19/05/2015, 23:24

Ministerului Sănătății va cumpăra în acest sezon gripal, 2012-1013, un milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cadrul campaniei anuale gratuite de vaccinare antigripală.

„Suntem în curs de finalizare a procedurilor de achiziție a vaccinului gripal necesar imunizărilor. Ministerul Sănătății a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei. Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania la sfârșitul acestei luni”, au declarat specialiștii de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, conform recomandărilor OMS și ECDC.

OMS recomandă vaccinarea antigripală a gravidelor și le include pe primul loc în grupa de risc

Ultima recomandare venită din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) trece gravidele pe primul loc în grupa persoanelor cu risc crescut de a contracta gripa, a declarat, marți, reprezentantul OMS în România, dr. Victor Olsavszky.

Medicul a subliniat că vaccinarea antigripală este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii, în condițiile în care, la nivel mondial, jumătate de milion dintre decesele înregistrate sunt din cauza gripei.

„Epidemiile de gripă pot afecta, într-un singur episod pandemic, până la 15% din populația lumii. Reprezentanții OMS spun că vaccinarea antigripală este foarte importantă mai ales pentru persoanele din grupele de risc: bătrâni, copii și cei care suferă de afecțiuni cronice. Ca noutate, ultima recomandare venită din partea organizației introduce gravidele pe primul loc în grupa persoanelor cu risc crescut”, a mai spus Olsavszky.

Potrivit medicului, virusul gripal este extrem de contagios și poate fi transmis de la o persoană la alta prin strănut, tuse sau prin contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi bancnotele, clanțele ușilor, întrerupătoarele de lumină sau alte obiecte casnice.

„Vaccinul este sigur și eficient. Prevenim între 70 și 90% apariția bolii în rândul adulților”, a mai spus Olsavszky.

Gripa poate duce la apariția unui avort spon

Șeful Centrului Național de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino și director al Programelor pentru Epidemii și Pandemii în România, dr. Viorel Alexandrescu, a ținut să precizeze că nu trebuie confundate efectele gripei cu efectele vaccinului asupra gravidei.

„Există anumite vaccinuri care se pot face. De exemplu, la gravide, nu se pot face vaccinurile vii atenuate, care dau o imunitate locală și sunt foarte bune la grupe de vârste între 2 ani și 48 de ani, persoane sănătoase. La gravide, nu se fac decât vaccinuri inactivate și s-a văzut că efectele vaccinului sunt minime, dar protecția este mare. O gripă poate să dea avort, poate să dea naștere prematură, poate să dea o scurtare a vârstei de gestație și a greutății la naștere. Gravida are risc crescut și cel mai mare de îmbolnăvire a ei și a fătului născut dintr-o mamă care a făcut gripa. Gripa în primele trei luni la mame însărcinate poate să dea copilului un debut de schizofrenie după 10 -15 ani”, a mai spus dr. Alexandrescu.

În același context, Alexandrescu a subliniat că, și din perspectiva costurilor, prevenirea gripei este mai ieftină decât tratarea.

„Un vaccin costă doi euro. Tratamentul într-o gripă ușoară costă 10 euro, într-o gripă complicată, cu imobilizare acasă și șase zile de concediu, costă câteva sute de euro, iar cazurile severe cu pneumonie costă 1.000- 2.000 de euro, ținând cont că pacientul va fi internat în Terapie Intensivă”, a precizat șeful Centrului Național de Gripă de la „Cantacuzino”.

Numărul virozelor respiratorii în prima săptămână a acestei luni a ajuns la 52. 414

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătății se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi.

Ministerul Sănătății recomandă populației ca, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Conform datelor raportate de către Centrul Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 1-7 octombrie 2012 , numărul total cazuri de infecții respiratorii este de 52. 414, în scădere cu 25% față de săptămâna trecută.

În România activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendință de creștere semnificativă, fără probe pozitive pentru virusurile gripale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii