Ministerul Sănătății alocă 11 milioane de lei pentru campania de imunizare împotriva gripei sezoniere din acest an . Câte doze de de vaccin va achiziționa instituția

Ministerul Sănătății alocă 11 milioane de lei pentru campania de imunizare împotriva gripei sezoniere din acest an . Câte doze de de vaccin va achiziționa instituția
Publicat: 18/10/2012, 00:19
Actualizat: 19/05/2015, 23:24

Ministerului Sănătății va cumpăra în acest sezon gripal, 2012-1013, un milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cadrul campaniei anuale gratuite de vaccinare antigripală.

„Suntem în curs de finalizare a procedurilor de achiziție a vaccinului gripal necesar imunizărilor. Ministerul Sănătății a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei. Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania la sfârșitul acestei luni”, au declarat specialiștii de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, conform recomandărilor OMS și ECDC.

OMS recomandă vaccinarea antigripală a gravidelor și le include pe primul loc în grupa de risc

Ultima recomandare venită din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) trece gravidele pe primul loc în grupa persoanelor cu risc crescut de a contracta gripa, a declarat, marți, reprezentantul OMS în România, dr. Victor Olsavszky.

Medicul a subliniat că vaccinarea antigripală este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii, în condițiile în care, la nivel mondial, jumătate de milion dintre decesele înregistrate sunt din cauza gripei.

„Epidemiile de gripă pot afecta, într-un singur episod pandemic, până la 15% din populația lumii. Reprezentanții OMS spun că vaccinarea antigripală este foarte importantă mai ales pentru persoanele din grupele de risc: bătrâni, copii și cei care suferă de afecțiuni cronice. Ca noutate, ultima recomandare venită din partea organizației introduce gravidele pe primul loc în grupa persoanelor cu risc crescut”, a mai spus Olsavszky.

Potrivit medicului, virusul gripal este extrem de contagios și poate fi transmis de la o persoană la alta prin strănut, tuse sau prin contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi bancnotele, clanțele ușilor, întrerupătoarele de lumină sau alte obiecte casnice.

„Vaccinul este sigur și eficient. Prevenim între 70 și 90% apariția bolii în rândul adulților”, a mai spus Olsavszky.

Gripa poate duce la apariția unui avort spon

Șeful Centrului Național de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino și director al Programelor pentru Epidemii și Pandemii în România, dr. Viorel Alexandrescu, a ținut să precizeze că nu trebuie confundate efectele gripei cu efectele vaccinului asupra gravidei.

„Există anumite vaccinuri care se pot face. De exemplu, la gravide, nu se pot face vaccinurile vii atenuate, care dau o imunitate locală și sunt foarte bune la grupe de vârste între 2 ani și 48 de ani, persoane sănătoase. La gravide, nu se fac decât vaccinuri inactivate și s-a văzut că efectele vaccinului sunt minime, dar protecția este mare. O gripă poate să dea avort, poate să dea naștere prematură, poate să dea o scurtare a vârstei de gestație și a greutății la naștere. Gravida are risc crescut și cel mai mare de îmbolnăvire a ei și a fătului născut dintr-o mamă care a făcut gripa. Gripa în primele trei luni la mame însărcinate poate să dea copilului un debut de schizofrenie după 10 -15 ani”, a mai spus dr. Alexandrescu.

În același context, Alexandrescu a subliniat că, și din perspectiva costurilor, prevenirea gripei este mai ieftină decât tratarea.

„Un vaccin costă doi euro. Tratamentul într-o gripă ușoară costă 10 euro, într-o gripă complicată, cu imobilizare acasă și șase zile de concediu, costă câteva sute de euro, iar cazurile severe cu pneumonie costă 1.000- 2.000 de euro, ținând cont că pacientul va fi internat în Terapie Intensivă”, a precizat șeful Centrului Național de Gripă de la „Cantacuzino”.

Numărul virozelor respiratorii în prima săptămână a acestei luni a ajuns la 52. 414

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătății se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi.

Ministerul Sănătății recomandă populației ca, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Conform datelor raportate de către Centrul Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 1-7 octombrie 2012 , numărul total cazuri de infecții respiratorii este de 52. 414, în scădere cu 25% față de săptămâna trecută.

În România activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendință de creștere semnificativă, fără probe pozitive pentru virusurile gripale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii