Ponta despre situația spitalelor: „E un sistem de lucru de tip «pompier», începe să ardă situația și venim repede cu o cisternă cu apă”

Ponta despre situația spitalelor: E un sistem de lucru de tip «pompier», începe să ardă situația și venim repede cu o cisternă cu apă
Publicat: 17/10/2012, 12:30
Actualizat: 01/02/2019, 16:06

Premierul Ponta a cerut ministerelor Sănătății și Finanțelor să se asigure că finanțarea spitalelor va fi previzionată corect și mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autoritățile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor.

„E un sistem de lucru de tip «pompier», începe să ardă situația la un spital și venim repede cu o cisternă cu apă. Umblăm cu mașina de pompieri sau cu SMURD-ul ca să intrăm doar în situații de urgență”, a spus Ponta, în ședința de miercuri a Guvernului.

Ministerul Sănătății și CNAS analizează în prezent situația fiecărui spital în parte, urmare a ordonanței care permite noi angajamente bugetare doar după plata datoriilor, analiza luând în calcul numărul de internări efectiv realizate până în octombrie și estimarea de cazuri până la finele anului.

În urma acestei analize, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitalicești.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX că ordonanța de urgență care prevede că ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după plata datoriilor, va fi analizată de minister, după ce spitalele au anunțat blocarea activității, deficitul în sistem fiind de 700 de milioane de lei.

Guvernul a emis, în 1 septembrie, Ordonanța de urgență nr. 47 pentru modificarea și completarea unor acte normative și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede că „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăților restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuția anului curent, cu excepția celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finanțare a proiectelor derulate prin programe naționale”.

Ordonanța vizează și spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anunțat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei în funcționarea spitalelor, situație care pune unitățile sanitare în situația de a fi închise, după cum spun managerii de spitale.

În acest context, managerul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, prof. dr. Dan Enescu, a trimis șefilor de secție, în 10 octombrie, o notă prin care îi informează despre respectiva ordonanță, atrăgându-le atenția asupra faptului că spitalul este într-o situație extrem de dificilă privind execuția bugetară pe anul în curs. De aceea, se arăta în notă, se impune ca toți conducătorii de secției și salariații să ia măsurile necesare pentru utilizarea cât mai rațională, eficientă, prudentă și echilibrată a resurselor materiale și, implicit, a celor financiare. În acest context, fiecare șef de secție va cere angajarea unor cheltuieli în limita fondurilor disponibile. Mai mult, fiecare șef de secție va aproba cu maximă rigurozitate internarea pacienților în secție, cu respectarea criteriilor de internare specifice, a mai spus Enescu, semnatarul notei.

Luând act de solicitarea managerului unității sanitare, în 11 octombrie, șeful secției de Chirurgie II – Urologie, dr. Florica Dinu, a trimis o scrisoare de sponsorizare în care prezintă situația dramatică în care se află unitatea sanitară. „Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Grigore Alexandrescu» oferă îngrijiri medicale pentru zeci de mii de copii din toată țara, în fiecare an, prin serviciile prestate: pediatrie, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, chirurgie plastică și reparatorie, terapie-intensivă, neonatologie, kinetoterapie, toxicologie, pneumologie, gastroenterologie, cardiologie, neuro-psihiatrie și dermatologie. Întrucât fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate și de la Ministerul Sănătății sunt limitate, prestarea serviciilor medicale a fost posibilă și prin donațiile primite din partea unor sponsori precum dumneavoastră. Din nefericire, începând cu data de 1octombrie 2012, fondurile către spital au fost blocate prin OUG 47/2012, făcând imposibila achiziționarea materialelor medicale, medicamentelor și a celorlalte consumabile, precum și desfășurarea oricărei activități medicale și administrative”, a mai spus șeful de secție.

Același medic a precizat, în scrisoarea de sponsorizare, că unitatea sanitară se află în imposibilitatea de a cumpăra de la ser fiziologic până la antibiotic, de a-și plăti utilitățile și de a asigura evacuarea reziduurilor biologice și menajere. „Sperăm că vom putea oferi în continuare o șansă la viață micilor pacienți. Orice donație din partea dumneavoastră poate face diferența dintre viață și moarte”, spune medicul, în încheierea cererii de sponsorizare care a ajuns pe rețelele de socializare.

În acest context, managerul unității sanitare, Dan Enescu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că Spitalul „Grigore Alexandrescu” este clinică de urgență și necesită o atenție sporită la internări. Mai mult, el a admis că a trimis nota prin care a cerut șefilor de secții să fie mai atenți la cheltuirea banilor și i-a îndemnat să caute sponsori pentru spital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Ea este Rădița, femeia ucisă de partener la Brăila. Camerele de supraveghere l-au surprins pe...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Simona Halep a acceptat după 2 ani de zile: Am spus "Da!" din prima
Scandal uriaș între Reghe și Prodanca. A intervenir poliția
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Vigdis Finnbogadottir, prima femeie aleasă președinte în mod democratic. „Nu este suficient ca o femeie...
×