BCR a sesizat DIICOT de falsuri în dosarele a patru firme din Călărași, Oltenița și București

BCR a sesizat DIICOT de falsuri în dosarele a patru firme din Călărași, Oltenița și București
Publicat: 01/11/2012, 13:50
Actualizat: 21/03/2019, 12:21

BCR a sesizat DIICOT în trimestrul al doilea că a descoperit existența unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călărași, Oltenița și București, și arată că activitatea băncii continuă în mod normal, informează Mediafax.

„BCR a sesizat DIICOT, în trimestrul II 2012, că a descoperit, prin divizia antifraudă specializată a băncii, existența unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călărași, Oltenița și București. Cei câțiva salariați ai băncii implicați în aceste cazuri au fost concediați. Banca a depus plângeri penale împotriva acestora și a altor persoane din afara băncii. Banca își continuă activitatea normal, ca principal finanțator al economiei românești. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor. BCR a reușit să prevină producerea de noi fraude în caz având proceduri antifraudă complexe și personal specializat”, se arată într-un comunicat al BCR.

Banca menționează că analizele de credit au la bază documente emise sau confirmate de companii, instituții și persoane autorizate.

„Băncile depun toate diligențele, potrivit normelor și regulamentele în vigoare, să reconfirme autenticitatea și corectitudinea documentelor și informațiilor respective. Dacă aceste documente conțin informații și afirmații false răspunderea revine instituțiilor și persoanelor respective. Salutăm eforturile depuse de DIICOT, cu care BCR a colaborat foarte bine pe parcursul cercetărilor pentru elucidarea cazului, începând din luna mai 2012”, se mai spune în comunicat.

DIICOT audiază, joi, o sută de persoane, între care angajați ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora in București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.

Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, informează DIICOT.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Activitatea infracțională a fost sprijinită de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepreședinte al unei unități bancare, Mihai Grigoroiu, Roșu Cătălin Ionuț și Atanasiu Andrei, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și Diaconescu Florian Dragoș.

Ministerul Economiei a anunțat că Șaramet a fost suspendat din funcție în urma anchetei inițiate de DIICOT, iar în cazul celor trei angajați ai Ministerului Economiei cercetați în același dosar ministrul a decis încetarea activității în funcțiile ocupate.

BRD a arătat că activitatea instituției de credit nu este afectată de ancheta DIICOT privind posibile fraude bancare, investigație în care apare și numele directorului general adjunct al instituției de credit, Claudiu Cercel, reprezentanții băncii menționând că vor furniza autorităților orice informație necesară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice