Ponta, despre rețeaua de fraudare a băncilor: „Mă bucur ori de cât ori instituțiile statului își fac datoria și combat astfel de rețele. Toți trebuie trași la răspundere”

Ponta, despre rețeaua de fraudare a băncilor: Mă bucur ori de cât ori instituțiile statului își fac datoria și combat astfel de rețele. Toți trebuie trași la răspundere
Publicat: 02/11/2012, 21:30
Actualizat: 05/02/2019, 14:05

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Târgu Jiu, că toți cei implicați în rețeaua de fraudare a băncilor trebuie trași la răspundere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Mă bucur ori de cât ori instituțiile statului, și mă refer și la Parchet, și ceilalți, își fac datoria și combat astfel de rețele care de ani de zile căpușeau sistemul bancar și pe cel administrativ. E foarte bine, toți trebuie trași la răspundere. Nu pot decât să urez succes în asemenea acțiuni. (…) Veți citi în stenograme, nu vă faceți griji. Nu cred că mai există în România vreun dosar fără stenograme. Deci nu vă faceți griji, stenograme sunt, stați liniștiți”, a declarat, într-o conferință de presă, Victor Ponta.

Victor Ponta a făcut, vineri, o vizită la Târgu Jiu, unde a participat la o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale din Gorj, Olt, Vâlcea, Mehedinîi, Dolj și Hunedoara, cu tema „Abordarea Problematicii Regionale”.

Ponta a fost însoțit de ministrul de Interne, Mircea Dușa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și de ministrul Economiei, Daniel Chițoiu.

Ministrul de Interne a declarat, în aceeași conferință de presă, că avea de mai mult timp informații legate de ancheta derulată de Poliție, menționând însă că nu poate să ofere informații suplimentare în acest caz, cercetările nefiind încă finalizate.

„Sigur, eu am avut informații de această faptă petrecută în domeniul băncilor, informație pe care este normal să o am, având în vedere că Poliția Română este un organ abilitat al statului și participă la aceste cercetări. Informațiile erau confidențiale, dar au devenit publice în momentul în care s-a trecut la percheziții și la invitarea celor care au încălcat legea la organele abilitate ale statului. Ancheta este în desfășurare, în interesul anchetei nu pot să vă dau informații în plus. Atunci când va fi necesar, cei abilitați de lege vă vor da informații legat de cei care au încălcat legea”, a spus Mircea Dușa.

De asemenea, ministrul Economiei a afirmat că este primul care dorește să se facă ordine în acest caz, întrucât este vorba despre bănci, precizând că nu știa de mai mult timp despre dosarul respectiv și nici despre implicarea unor subordonați de-ai săi în rețeaua destructurată de procurori.

„Eu salut instituțiile statului că au luat această decizie și, de asemenea, le încurajez să rezolve asemenea cazuri cu celeritate, ca să fie un exemplu și pentru ceilalți care, poate, lucrează în sistem și nu își văd de treabă. Mai mult decât atât, fiind implicați și salariați din Ministerul Economiei, după cum ați observat, eu ieri, la nici două ore, am dispus măsuri pentru destituirea din funcție a tuturor”, a precizat Daniel Chițoiu.

Ministrul Economiei a precizat că încă de când a preluat mandatul a dispus verificări interne la organismele intermediare din subordinea sa, făcând schimbări de management la nivelul tuturor celor trei organisme care se ocupă cu fondurile europene.

„Eu sunt adeptul măsurilor radicale, să putem curma toate aceste proceduri , mai ales că, așa cum știți, programul operațional post CCE a fost presuspendat pentru două luni de zile. Pe mine mă interesează ca la sfârșitul celor două luni să putem, în urma verificărilor OLAF-ului și DLAF-ului, să putem să reluăm aceste plăți din cadrul acestor programe”, a spus Chițoiu.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Teorism (DIICOT) au reținut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, și vicepreședintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse și frații Moga.

Aurel Șaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, este cercetat în stare de libertate.

Joi au fost aduse la audieri o sută de persoane, între care angajați ministeriali, după ce anchetatorii au descins la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora din București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.

Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit DIICOT.

Activitatea infracțională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, director adjunct în Ministerul Economiei-la Autoritatea de Management al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și Florian Dragoș Diaconescu.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București și Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziții domiciliare la locuințele învinuiților precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul București și județele Ilfov, Călărași și Giurgiu”, se arată într-un comunicat al Direcției.

Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanțiale prin fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Donald Trump afirmă că Netanyahu ,,a fost criticat pe bună dreptate" pentru atacul din 7...
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. Este obligatoriu până la 31 mai
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro