Un deputat italian, scandalizat că avioanele companiei aeriene românești Carpatair efectuează zboruri în numele Alitalia

Un deputat italian, scandalizat că avioanele companiei aeriene românești Carpatair efectuează zboruri în numele Alitalia
Publicat: 08/01/2013, 19:39
Actualizat: 10/05/2019, 09:41

Un deputat italian cere efectuarea unei anchete privind decizia companiei aeriene Alitalia de a încredința Carpatair numeroase zboruri pe rute interne, în Italia, și pe rute externe, pe fondul nemulțumirii sindicatelor piloților și însoțitorilor de bord italieni, scrie presa italiană.

Conform Institutului italian de statistică (ISTAT), ponderea de utilizare de către cetățenii italieni a serviciilor companiilor aeriene autohtone a scăzut în intervalul 2007 – 2011 cu 16%, de la 56 la 40%. Practic, mai puțin de jumătate dintre pasagerii care trec prin aeroporturile italiene utilizează servicii ale companiilor aeriene din Peninsulă.

În contextul publicării raportului ISTAT, vocile critice s-au interesat de un acord al companiei Alitalia cu Carpatair, companie aeriană românească.

Potrivit site-ului Romacapitale.net, deputatul italian Francesco Barbato (din cadrul formațiunii Italia Valorilor, de centru) cere o anchetă parlamentară în legătură cu prevederile contractului încheiat între cele două companii aeriene. Deputatul a remarcat că, în fiecare dimineață, avioane ale Carpatair decolează din orașe din România, Republica Moldova și Ucraina, transportând la Timișoara pasageri care apoi continuă călătoria în Italia, Germania și Grecia. Totul ar fi în regulă, dar nemulțumirile apar în contextul în care avioane Carpatair operează și zboruri între Ancona și Roma în numele Alitalia, cu piloți, însoțitori de bord și avioane proprii.

La cererea presei italiene, Alitalia a confirmat că a semnat, în septembrie 2011, un acord de tip „code sharing” („utilizare în comun a codurilor zborurilor”) cu Carpatair. Alitalia a precizat că acordul a fost aprobat de Autoritatea aeronautică italiană (ENAC), iar Carpatair are toate certificatele de siguranță. În plus, Carpatair ar putea opera zboruri în numele Alitalia și pe rutele Pisa-Roma, Alghero-Roma, Parma-Roma și Bolzano-Roma.

„Pare cel puțin absurd ca Alitalia să cedeze unei companii din România zboruri cu aceleași destinații pentru care ceruse condiții speciale, din cauza crizei, costurile fiind suportate de contribuabilii italieni; mulți angajați ai Alitalia, comandanți, însoțitori de bord, sunt disponibilizați”, argumentează Barbato.

Președintele Asociației naționale italiene a piloților comerciali (ANPAC), Giovanni Galiotto, este total nemulțumit de hotărârea Alitalia de a încredința unele zboruri companiei Carpatair, explicând că mii de angajați au fost disponibilizați, inclusiv 550 din cadrul Alitalia.

Pe fondul scandalului, ziarul Corriere della Sera scrie că piloții și sindicaliștii sunt preocupați de siguranța zborurilor operate de Carpatair, notând că au fost înregistrate numeroase incidente cu avioanele companiei din România. Ultimul incident a avut loc, potrivit Corriere della Sera, luni, 7 ianuarie, când zborul AZ1666, pe ruta Pisa – Roma, operat de Carpatair în numele Alitalia, a fost întârziat din cauza unei defecțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×