Un deputat italian, scandalizat că avioanele companiei aeriene românești Carpatair efectuează zboruri în numele Alitalia

Un deputat italian, scandalizat că avioanele companiei aeriene românești Carpatair efectuează zboruri în numele Alitalia
Publicat: 08/01/2013, 19:39
Actualizat: 10/05/2019, 09:41

Un deputat italian cere efectuarea unei anchete privind decizia companiei aeriene Alitalia de a încredința Carpatair numeroase zboruri pe rute interne, în Italia, și pe rute externe, pe fondul nemulțumirii sindicatelor piloților și însoțitorilor de bord italieni, scrie presa italiană.

Conform Institutului italian de statistică (ISTAT), ponderea de utilizare de către cetățenii italieni a serviciilor companiilor aeriene autohtone a scăzut în intervalul 2007 – 2011 cu 16%, de la 56 la 40%. Practic, mai puțin de jumătate dintre pasagerii care trec prin aeroporturile italiene utilizează servicii ale companiilor aeriene din Peninsulă.

În contextul publicării raportului ISTAT, vocile critice s-au interesat de un acord al companiei Alitalia cu Carpatair, companie aeriană românească.

Potrivit site-ului Romacapitale.net, deputatul italian Francesco Barbato (din cadrul formațiunii Italia Valorilor, de centru) cere o anchetă parlamentară în legătură cu prevederile contractului încheiat între cele două companii aeriene. Deputatul a remarcat că, în fiecare dimineață, avioane ale Carpatair decolează din orașe din România, Republica Moldova și Ucraina, transportând la Timișoara pasageri care apoi continuă călătoria în Italia, Germania și Grecia. Totul ar fi în regulă, dar nemulțumirile apar în contextul în care avioane Carpatair operează și zboruri între Ancona și Roma în numele Alitalia, cu piloți, însoțitori de bord și avioane proprii.

La cererea presei italiene, Alitalia a confirmat că a semnat, în septembrie 2011, un acord de tip „code sharing” („utilizare în comun a codurilor zborurilor”) cu Carpatair. Alitalia a precizat că acordul a fost aprobat de Autoritatea aeronautică italiană (ENAC), iar Carpatair are toate certificatele de siguranță. În plus, Carpatair ar putea opera zboruri în numele Alitalia și pe rutele Pisa-Roma, Alghero-Roma, Parma-Roma și Bolzano-Roma.

„Pare cel puțin absurd ca Alitalia să cedeze unei companii din România zboruri cu aceleași destinații pentru care ceruse condiții speciale, din cauza crizei, costurile fiind suportate de contribuabilii italieni; mulți angajați ai Alitalia, comandanți, însoțitori de bord, sunt disponibilizați”, argumentează Barbato.

Președintele Asociației naționale italiene a piloților comerciali (ANPAC), Giovanni Galiotto, este total nemulțumit de hotărârea Alitalia de a încredința unele zboruri companiei Carpatair, explicând că mii de angajați au fost disponibilizați, inclusiv 550 din cadrul Alitalia.

Pe fondul scandalului, ziarul Corriere della Sera scrie că piloții și sindicaliștii sunt preocupați de siguranța zborurilor operate de Carpatair, notând că au fost înregistrate numeroase incidente cu avioanele companiei din România. Ultimul incident a avut loc, potrivit Corriere della Sera, luni, 7 ianuarie, când zborul AZ1666, pe ruta Pisa – Roma, operat de Carpatair în numele Alitalia, a fost întârziat din cauza unei defecțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern