Terra se află la limita „zonei locuibile”

Terra se află la limita zonei locuibile
Specialiștii pasionați de căutarea planetelor din afara Sistemului Solar au redefinit "zona locuibilă", în care viața poate să existe, și au descoperit faptul că Pământul se află la limita acestei regiuni, informează dailymail.co.uk.
Publicat: 31/01/2013, 18:17
Actualizat: 26/06/2013, 00:35

Specialiștii pasionați de căutarea planetelor din afara Sistemului Solar au redefinit „zona locuibilă”, în care viața poate să existe, și au descoperit faptul că Pământul se află la limita acestei regiuni, informează dailymail.co.uk.

În termeni astronomici, pentru a fi locuibilă, o planetă trebuie să se afle o anumită distanță față de steaua ei, într-o zonă care permite ca temperaturile de la suprafața ei să nu fie nici prea ridicate, nici prea scăzute, pentru ca apa să poată să existe în stare lichidă și unde viața să fie astfel posibilă.

Oamenii de știință au redefinit dimensiunile acestor „zone locuibile” din Univers, folosind calcule recente efectuate prin metode moderne, și au descoperit faptul că Terra se află chiar la marginea unei astfel de zone locuibile.

Cercetătorii de la Pennsylvania State University din Washington consideră că descoperirea lor va avea implicații majore pentru programele de identificare a exoplanetelor potențial locuibile și de căutare a vieții extraterestre.

Folosind cele mai recente date, cercetătorii americani au conceput un nou model computerizat, actualizat pe baza unuia mai vechi, pentru a determina dacă planetele nou descoperite se află în zona locuibilă.

Comparând noile estimări cu modelul computerizat precedent, savanții de la Pennsyvania State University au descoperit că zonele locuibile din sistemele solare se află în realitate mai departe de stelele lor decât credeau oamenii de știință în trecut.

Noul studiu, publicat în Astrophysical Journal, a avut la bază precedentul model computerizat creat de James Kasting și Evan Pugh de la aceeași universitate americană, pe baza unor calcule mai elaborate și cu rezultate mult mai fine.

Pentru noul studiu, Ravi Kumar Kopparapu și Ramses Ramirez au utilizat baze de date actualizate ce conțineau informații despre absorbția gazelor de seră.

Noile baze de date conțineau informații actualizate și exacte despre prezența apei și a dioxidului de carbon și le-au permis savanților americani să creeze noi estimări pe baza vechiului model ce a fost creat în urmă cu 20 de ani și aplicabil altor sisteme solare.

Folosind aceste date și computerele performante de la universitatea americană, cei doi cercetători au putut să calculeze dimensiunile exacte ale zonelor locuibile din jurul stelelor.

În modelul precedent, apa și dioxidul de carbon nu erau absorbite la fel de puternic, iar planetele trebuiau să fie mai aproape de stelele lor pentru a se afla în zona locuibilă.

Noul model însă a descoperit că unele dintre exoplanetele despre care se credea că se află în zonele locuibile în realitate nu intră în acele zone.

Potrivit noilor calcule, Terra se află la limita zonei locuibile din Sistemul Solar, însă noul model nu ia în calcul feedback-ul trimis de nori, care reflectă radiația solară și stabilizează climatul.

Noul model ar putea însă să îi ajute pe savanți să determine dacă planetele descoperite cu ajutorul telescopului spațiale Kepler se află sau nu în zonele locuibile.

Telescopul Kepler a descoperit deja peste 2.000 de potențiale sisteme solare care merită să fie cercetate în amănunțime, iar noul model ar putea să îi ajute pe savanții de la NASA să găsească mai ușor acele planete considerate a fi cei mai buni „candidați” pentru a întreține viața.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Este interzis total pentru cei care au telefoane mobile. Toată lumea trebuie să respecte
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Bacteriile intestinale ajută organismul să lupte cu tumorile, au descoperit cercetătorii
×