Borbely despre ambasadorul Ungariei la București: „E atipic și impropriu ca un ambasador să se perinde pe la TV și să se avânte în analize”

Borbely despre ambasadorul Ungariei la București: E atipic și impropriu ca un ambasador să se perinde pe la TV și să se avânte în analize
Publicat: 07/02/2013, 16:15
Actualizat: 27/03/2019, 04:27

Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, spune că i se pare „total atipic și impropriu” ca un ambasador „să se perinde pe la televiziuni” și să se „avânte” în analiza politică a situației din țara în care este acreditat, referindu-se la ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes.

Borbely a declarat, joi, într-o conferință de presă, că i s-a părut nepotrivit faptul că ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes, „s-a perindat” pe la posturile de televiziune și a discutat despre steagul secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ambasadorul Ungariei la București, care s-a perindat la nu știu câte posturi de televiziune – e total atipic pentru un ambasador, care în general este laconic. Un ambasador nu se avântă să facă așa, o analiză politică a situației din România. Mi se pare improprie această perindare a domnului ambasador”, a spus Borbely.

Întrebat dacă, în opinia sa, Ungaria ar trebui să îl retragă pe Fuzes, Borbely a spus că nu își permite să facă vreo sugestie.

„Guvernul Ungariei l-a numit pe domnul ambasador, care mi se pare e de cinci ani și jumătate aici. Nu fac niciun fel de sugestie, pentru că nu-mi permit, nici nu am dreptul să fac niciun fel de sugestie, Guvernul Ungariei trebuie să analizeze activitatea unui ambasador”, a spus Borbely, adăugând că Fuzes a făcut „și lucruri bune”.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marți, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ținutului Secuiesc.

Presa maghiară a relatat că declarația lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc.

La sfârșitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă și să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” și lecții privind funcționarea autorităților locale și nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes, a declarat, miercuri, într-o intervenție televizată, că asumă integral afirmațiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând și ideea că ar susține modificarea articolului 1 din Constituția României și autonomia.

În replică, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că afirmațiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituției României reprezintă „o clară încălcare a regulilor diplomatice”, iar dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E egal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
VERDICT DUR pentru Simona Halep. A primit vestea chiar în această DIMINEAȚĂ: Nu are cum...
Învârtită cu mac. Desertul pregătit de gospodinele din Bucovina
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Alin Oprea, adevărul despre agresivitatea fostei soții: ”Să nu uităm că a fost campioană de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia