Borbely despre ambasadorul Ungariei la București: „E atipic și impropriu ca un ambasador să se perinde pe la TV și să se avânte în analize”

Borbely despre ambasadorul Ungariei la București: E atipic și impropriu ca un ambasador să se perinde pe la TV și să se avânte în analize
Publicat: 07/02/2013, 16:15
Actualizat: 27/03/2019, 04:27

Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, spune că i se pare „total atipic și impropriu” ca un ambasador „să se perinde pe la televiziuni” și să se „avânte” în analiza politică a situației din țara în care este acreditat, referindu-se la ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes.

Borbely a declarat, joi, într-o conferință de presă, că i s-a părut nepotrivit faptul că ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes, „s-a perindat” pe la posturile de televiziune și a discutat despre steagul secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ambasadorul Ungariei la București, care s-a perindat la nu știu câte posturi de televiziune – e total atipic pentru un ambasador, care în general este laconic. Un ambasador nu se avântă să facă așa, o analiză politică a situației din România. Mi se pare improprie această perindare a domnului ambasador”, a spus Borbely.

Întrebat dacă, în opinia sa, Ungaria ar trebui să îl retragă pe Fuzes, Borbely a spus că nu își permite să facă vreo sugestie.

„Guvernul Ungariei l-a numit pe domnul ambasador, care mi se pare e de cinci ani și jumătate aici. Nu fac niciun fel de sugestie, pentru că nu-mi permit, nici nu am dreptul să fac niciun fel de sugestie, Guvernul Ungariei trebuie să analizeze activitatea unui ambasador”, a spus Borbely, adăugând că Fuzes a făcut „și lucruri bune”.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marți, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ținutului Secuiesc.

Presa maghiară a relatat că declarația lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc.

La sfârșitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă și să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” și lecții privind funcționarea autorităților locale și nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes, a declarat, miercuri, într-o intervenție televizată, că asumă integral afirmațiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând și ideea că ar susține modificarea articolului 1 din Constituția României și autonomia.

În replică, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că afirmațiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituției României reprezintă „o clară încălcare a regulilor diplomatice”, iar dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică