Furia comunității internaționale la „sfidarea” nucleară a lui Kim Jong-un

Publicat: 12/02/2013, 13:37
Actualizat: 12/02/2013, 15:29

Comunitatea internațională a așteptat marți anunțul oficial al Phenianului cu privire la noul test nuclear subteran efectuat în cursul dimineții pentru a condamna în cei mai duri termeni gestul „sfidător” al tânărului lider suprem, Kim Jong-un. Testul, care a venit după controversatul tir de rachetă balistică din 12 decembrie, a provocat un seism de 4,9 grade pe scara Richter, potrivit agenției pentru controlul testelor nucleare a Organizației Națiunilor Unite, citată de MEDIAFAX. Ca urmare a acestui act, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență marți, de la ora 16.00, ora României, pentru a stabili un plan de reacție la testul nord-coreean.

Phenianul descrie testul nuclear ca având o putere mult superioară celorlalte două și se mândrește că a folosit un dispozitiv miniaturizat, motiv de îngrijorare pentru marile cancelarii ale lumii.

Obama: Testul este un gest „extrem de provocator”

Washingtonul a numit cel de-al treilea test nuclear al Coreei de Nord drept „extrem de provocator”, care nu face deloc țara din peninsula asiatică mai sigură. Această precizare făcută de Obama vine în replică la anunțul Phenianului că testul nuclear de marți a avut drept scop „protejarea securității naționale și a suveranității țării împotriva ostilităților continue din partea SUA”.

„Departe de a atinge scopul afișat, de a deveni o țară puternică și prosperă, din contră, Coreea de Nord s-a izolat și mai mult și și-a sărăcit poporul încercând, cu rea credință, să se doteze cu arme de distugere în masă și cu vectori pentru acestea”, adaugă președintele american.

La rândul lui, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a descris testul nuclear subteran al Phenianului drept „o încălcare clară și gravă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate, opinie reiterată și de Rusia, potrivit Euronews. Nici reacția Japoniei nu a întârziat să apară, premierul Shinzo Abe declarând că țara sa ia în calcul impunerea unor sancțiuni independente la adresa Coreei de Nord.

Avertismentul britanic

Ministrul britanic de Externe William Hague nu numai că a condamnat testul nuclear, dar a cerut, din partea țării lui, ca ONU să aibă „un răspuns puternic”. „Coreea de Nord are de ales – poate să dialogheze într-o manieră constructivă cu comunitatea internațională, să înceteze dezvoltarea programelor sale nucleare și balistice și să se întoarcă la masa negocierilor sau poate să aleagă o izolare continuă, alături de acțiunile Consiliului de Securitate ori a comunității internaționale”, a fost avertismentul șefului diplomației britanice, citat de The Telegraph.

Nici aliatul chinez al Phenianului nu a întârziat cu o reacție, Beijingul exprimându-și „opoziția fermă” față de testul nuclear, însă având grijă ca din mesajul său să lipsească termenul „condamnare”, conform Washington Post. Mai mult, și Iranul a dezaprobat testul lui Kim Jong-un, subliniind, într-un mesaj transmis de diplomația de la Teheran, că „nicio țară nu trebuie să dețină arma atomică”.

Reacția României

Testul nuclear nord-coreean nu a trecut neobservat nici la București, MAE exprimându-și, într-un comunicat remis gândul, „profunda îngrijorare” și condamnând „cu fermitate” gestul Coreei de Nord.

„Prin această acțiune, RPD Coreeană a încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. În acest context, România continuă să fie profund preocupată de persistența lipsei de cooperare a RPD Coreene cu AIEA”, a declarat diplomația română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Devine obligatoriu din 7 iulie. Dispozitivul pe care toate mașinile trebuie să-l aibă la bord
Codul rutier: Obligații pentru conducătorii auto care tractează alte vehicule
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×