Furia comunității internaționale la „sfidarea” nucleară a lui Kim Jong-un

Publicat: 12/02/2013, 13:37
Actualizat: 12/02/2013, 15:29

Comunitatea internațională a așteptat marți anunțul oficial al Phenianului cu privire la noul test nuclear subteran efectuat în cursul dimineții pentru a condamna în cei mai duri termeni gestul „sfidător” al tânărului lider suprem, Kim Jong-un. Testul, care a venit după controversatul tir de rachetă balistică din 12 decembrie, a provocat un seism de 4,9 grade pe scara Richter, potrivit agenției pentru controlul testelor nucleare a Organizației Națiunilor Unite, citată de MEDIAFAX. Ca urmare a acestui act, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență marți, de la ora 16.00, ora României, pentru a stabili un plan de reacție la testul nord-coreean.

Phenianul descrie testul nuclear ca având o putere mult superioară celorlalte două și se mândrește că a folosit un dispozitiv miniaturizat, motiv de îngrijorare pentru marile cancelarii ale lumii.

Obama: Testul este un gest „extrem de provocator”

Washingtonul a numit cel de-al treilea test nuclear al Coreei de Nord drept „extrem de provocator”, care nu face deloc țara din peninsula asiatică mai sigură. Această precizare făcută de Obama vine în replică la anunțul Phenianului că testul nuclear de marți a avut drept scop „protejarea securității naționale și a suveranității țării împotriva ostilităților continue din partea SUA”.

„Departe de a atinge scopul afișat, de a deveni o țară puternică și prosperă, din contră, Coreea de Nord s-a izolat și mai mult și și-a sărăcit poporul încercând, cu rea credință, să se doteze cu arme de distugere în masă și cu vectori pentru acestea”, adaugă președintele american.

La rândul lui, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a descris testul nuclear subteran al Phenianului drept „o încălcare clară și gravă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate, opinie reiterată și de Rusia, potrivit Euronews. Nici reacția Japoniei nu a întârziat să apară, premierul Shinzo Abe declarând că țara sa ia în calcul impunerea unor sancțiuni independente la adresa Coreei de Nord.

Avertismentul britanic

Ministrul britanic de Externe William Hague nu numai că a condamnat testul nuclear, dar a cerut, din partea țării lui, ca ONU să aibă „un răspuns puternic”. „Coreea de Nord are de ales – poate să dialogheze într-o manieră constructivă cu comunitatea internațională, să înceteze dezvoltarea programelor sale nucleare și balistice și să se întoarcă la masa negocierilor sau poate să aleagă o izolare continuă, alături de acțiunile Consiliului de Securitate ori a comunității internaționale”, a fost avertismentul șefului diplomației britanice, citat de The Telegraph.

Nici aliatul chinez al Phenianului nu a întârziat cu o reacție, Beijingul exprimându-și „opoziția fermă” față de testul nuclear, însă având grijă ca din mesajul său să lipsească termenul „condamnare”, conform Washington Post. Mai mult, și Iranul a dezaprobat testul lui Kim Jong-un, subliniind, într-un mesaj transmis de diplomația de la Teheran, că „nicio țară nu trebuie să dețină arma atomică”.

Reacția României

Testul nuclear nord-coreean nu a trecut neobservat nici la București, MAE exprimându-și, într-un comunicat remis gândul, „profunda îngrijorare” și condamnând „cu fermitate” gestul Coreei de Nord.

„Prin această acțiune, RPD Coreeană a încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. În acest context, România continuă să fie profund preocupată de persistența lipsei de cooperare a RPD Coreene cu AIEA”, a declarat diplomația română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace