Ambasada SUA, despre incidentul homofob de la MȚR: Suntem îngrijorați pentru că protestul părea să fi fost organizat sau cel puțin tolerat de către directorul adjunct

Ambasada SUA, despre incidentul homofob de la MȚR: Suntem îngrijorați pentru că protestul părea să fi fost organizat sau cel puțin tolerat de către directorul adjunct
Publicat: 22/02/2013, 17:26

Ambasada SUA la București, care a difuzat cu titlu gratuit filmul „The Kids Are All Right” în cadrul Lunii istoriei LGTB, se declară extrem de dezamăgită și îngrijorată ca urmare a incidentelor care au avut loc miercuri seara la Muzeului Țăranului Rămân din Capitală, unde 50 de naționaliști au întrerupt proiecția peliculei, după ce au făcut remarci homofobe și au intonat imnul național și cântece bisericești.

„Ambasada SUA la București este foarte dezamăgită de protestul care a avut loc în seara de 20 februarie la Muzeul Țăranului Român și a împiedicat proiecția unui film furnizat de Ambasadă pentru sărbătorirea lunii istoriei comunității lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor (LGBT). ONG-ul Accept și Muzeul Țăranului Român au avut un acord pentru proiecția acestui film câștigător a numeroase premii internaționale în cadrul cinematografului muzeului”, se arată într-un comunicat de presă remis gândul.

Totodată, reprezentanții Ambasadei se declară îngrijorați, mai ales, de faptul că „protestul părea să fi fost organizat sau cel puțin tolerat de către un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, întrucât acesta i-a însoțit pe protestatari și nu le-a descurajat acțiunile”.

În continuare, Ambasada, care a avut un reprezentat în sală miercuri, afirmă că protestatarii au creat o atmosferă foarte intimidantă pentru persoanele care veniseră să vadă filmul, iar discursul lor intolerant a creat o atmosferă care ar fi putut duce la confruntări violente.

„Deși prezența forțelor de ordine ne-a liniștit, din nefericire, aceștia nu au reușit să aibă un rol mai activ, ceea ce ar fi făcut posibilă continuarea vizionării filmului conform programului”, mai spune sursa citată.

Ambasada SUA la București atrage atenția că intoleranța și ura sunt inacceptabile și nu ar trebui trecute cu vederea, mai ales într-o instituție publică, deschisă tuturor cetățenilor. „Așa cum a spus președintele Obama, ”înțelegem că drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor sunt echivalente cu drepturile omului”. Raportul anual al Departamentului de Stat cu privire la respectarea drepturilor omului include o secțiune referitoare la modul în care sunt tratați membrii comunității LGBT în fiecare țară, iar Ambasada susține membrii comunității LGBT din SUA și de peste hotare”, precizează sursa citată.

Proiectarea la Muzeul Țăranului Român din Capitală a unui film premiat cu două Globuri de Aur și nominalizat la patru premii Oscar în 2011 a fost oprită miercuri seara de către un grup de naționaliști care au făcut remarci homofobe și au intonat imnul național și cântece bisericești. Organizatorii dau vina pe poliție, jandarmerie și pe directorul adjunct al Muzeului. Cei acuzați se disculpă, afirmând că nu au fost înregistrate „acte de violență”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ