Leii și urșii lui lui Nuțu Cămătaru, mutați de Garda de Mediu la ZOO

Leii și urșii lui lui Nuțu Cămătaru, mutați de Garda de Mediu la ZOO
Publicat: 27/02/2013, 10:35
Actualizat: 02/08/2014, 19:12

Reprezentanții Gărzii de Mediu și cei de la Vier Pfoten au venit, miercuri dimineață, la casa lui Nuțu Cămătaru pentru a ridica cei patru lei și doi urși, pe care îi vor duce la Grădina Zoologică Bucov de lângă Ploiești.

Kuki Bărbuceanu, de la Vier Pfoten, a declarat, la intrarea în curtea casei lui Ion Balint, cunoscut ca Nuțu Cămătaru, că animalele vor fi tranchilizate și duse la Grădina Zoologică Bucov, unde se vor adapta foarte bine, întrucât sunt condiții mai bune decât pe proprietatea lui Nuțu.

El a spus că animalele sunt ușor subdezvoltate, dar au o stare bună de sănătate.

Întrebat despre eventualul transfer al leilor în Africa de Sud și adaptarea lor acolo, Kuki Bărbuceanu a spus „te obișnuiești repede cu binele”.

În curtea casei lui Nuțu Cămătaru au intrat mai multe mașini, printre care și un autocamion cu care vor fi transportate animalele.

Reprezentanții Vier Pfoten vor verifica animalele, le va tranchiliza și vor supraveghea transportul până la Grădina Zoologică Bucov.

Vier Pfoten preciza, marți, într-un comunicat de presă, că analizează „mai multe posibile soluții” privind adăpostirea permanentă a animalelor ce vor fi preluate de la Nuțu Cămătaru, printre care transferul celor patru lei în rezervația Lionsrock din Africa de Sud, transferul urșilor într-una din rezervațiile organizației din Europa sau amenajarea unui amplasament la Zoo Bucov, „după cele mai înalte standarde internaționale privind bunăstarea animalelor”.

„Animalele au fost bine întreținute, însă nu aveau carnete de sănătate și nici alte documente care să ateste că erau deținute legal și că au fost sub supravegherea unui medic veterinar. Salutăm viteza de reacție a autorităților în acest caz și sperăm ca această rapiditate să se manifeste și în cazul altor animale sălbatice deținute ilegal în captivitate privată”, a spus Kuki Bărbuceanu.

Potrivit legislației, deținerea în captivitate a animalelor sălbatice este permisă persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA și pe o perioadă de timp limitată.

„Încălcarea prevederilor legale privind deținerea și comercializarea animalelor sălbatice este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an, sau cu amendă penală de la 500 de lei la 10.000 lei și confiscarea animalelor”, a precizat Vier Pfoten.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu care au descins luni pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru au constat că aici sunt crescuți patru lei – doi adulți și puii lor – și doi urși, fără documentele aferente.

Celelalte animale de pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru, printre care cai și canari, sunt deținute în legalitate, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru MEDIAFAX că, în urma perchezițiilor făcute vineri, la ferma lui Nuțu Cămătaru au găsit doi urși, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preț ar ajunge la 100.000 de euro, precum și mai multe păsări exotice.

Liderii clanului Cămătarilor, Ion și Vasile Balint, precum și Radu Cristian Roșca, liderul grupării Sportivilor, au fost arestați preventiv în 23 februarie.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?