Concedieri masive în Grecia: 150.000 de bugetari, reprezentând aproape un sfert din numărul total

Concedieri masive în Grecia: 150.000 de bugetari, reprezentând aproape un sfert din numărul total
Publicat: 12/03/2013, 15:48
Actualizat: 11/09/2014, 08:20

Statul avea aproape 670.000 de angajați în luna octombrie a anului trecut, cifră care nu include posturile din companii de stat, precum cele de transport public.

Identificarea posturilor redundante și implementarea unui sistem care să asigure plecarea celor 150.000 de funcționari publici este cea mai importantă precondiție impusă de instituțiile financiare internaționale pentru următoarea tranșă, de 2,8 miliarde euro, care ar trebui transferată statului elen în luna aprilie.

După mai mult de o săptămână de negocieri, cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord, potrivit Bloomberg.

„Reducerea numărului de angajați din sectorul public este o parte importantă a programului și este totodată una dintre cele mai dificile chestiuni din punct de vedere politic. Iar din perspectiva guvernului elen, care are în componență două partide de centru-stânga, este extrem de dificil să implementeze cu adevărat aceste concedieri. Mă tem că această problemă va rămâne un subiect de dispută la fiecare evaluare”, comentează pentru Bloomberg Holger Schmieding, economist șef la Berenberg Bank, Londra.

Grecia are în derulare un acord de finanțare externă de 130 miliarde euro cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, în prelungirea unui program anterior de finanțare, de 110 miliarde euro. Guvernul elen trebuie să atingă numeroase ținte stricte privind deficitul bugetar pentru a obține tranșele din împrumut, inclusiv în privința reducerii numărului de funcționari publici.

Anul trecut, instituțiile financiare internaționale au amânat cu doi ani, până în 2016, termenele pentru atingerea țintelor de reducere a deficitului bugetar, după formarea unui guvern sub conducerea premierului Antonis Samaras, care a găsit cu dificultate susținere în Parlament în urma a două runde de alegeri cu rezultate fragmentate, în timpul cărora s-a pus în discuție ieșirea statului din zona euro.

Potrivit condițiilor din acordul de finanțare externă încheiat în 2010, Grecia trebuie să concedieze 25.000 de angajați din sectorul public în acest an și un total de 150.000 până la finele lui 2015.

În timp ce salariile bugetarilor au fost reduse cu 20% în ultimii 4 ani, fără a pune la socoteală eliminarea unor sporuri și bonusuri, locurile de muncă ale funcționarilor publici din Grecia sunt protejate prin constituție.

Aproximativ jumătate din cheltuielile publice ale guvernului elen reprezintă salarii și pensii.

Guvernul s-a angajat să înlocuiască maximum 1 din fiecare 10 angajați care pleacă din sistem.

Numeroși politicieni, inclusiv președintele Stângii Democrate, unul dintre cele două partide mai mici din coaliția de guvernare, consideră că reducerea numărului de angajați din sectorul public va înrăutăți situația din economie, aflată în cel de-al șaselea an consecutiv de recesiune.

Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu 6,4% anul trecut, iar Comisia Europeană anticipează un declin de 4,4% pentru acest an.

Șomajul din Grecia a depășit un sfert din forța de muncă, iar rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) este de 57,5%, cea mai ridicată din zona euro.

Guvernul elen nu se mai finanțează din piață din aprilie 2010, fiind dependent în totalitate de finanțarea externă de la UE și FMI și de veniturile colectate din economie, insuficiente pe fondul recesiunii și aparatului birocratic ineficient.

Miniștrii Finanțelor din zona euro au convenit în luna decembrie să transfere Greicie, până în martie, 49,1 miliarde euro din programul de finanțare externă, aproximativ jumătate din sumă fiind destinată recapitalizării băncilor. Grecia a primit 34,3 miliarde euro în decembrie, 9,2 miliarde euro în ianuarie, cu tranșe totalizând 5,6 miliarde euro programate pentru februarie și martie. Contribuția FMI pentru primul trimestru din acest an este de 3 miliarde euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România: "Era penultimul mohican din...
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Croatul Ante Pavelic, întemeietorul și ideologul Ustaše. Politician, avocat, nazist, criminal de război, consilier al...
×