Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvență a bolilor oncologice, depistat cu un test simplu

Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvență a bolilor oncologice, depistat cu un test simplu
Publicat: 12/03/2013, 19:04
Actualizat: 20/05/2015, 16:16

Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvență între bolile oncologice, poate fi depistat print un test simplu, numit hemocult, anunță Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, cu ocazia campaniei de informare „Nu lăsați neglijența să vă despartă!”.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România continuă, în martie, campania de informare cu privire la cancerul intestinului gros, sub sloganul „Nu lăsați neglijența să vă despartă!”, având ca scop prezentarea celei mai simple metode neinvazive de depistare precoce a cancerului intestinului gros.

Campania, care se va desfășura pe tot parcursul lunii martie, va fi vizibilă în mijloacele de transport în comun bucureștene (RATB, metrou), precum și în multe dintre clădirile de birouri din Capitală. De asemenea, informații despre cancerul intestinului gros și metodele de prevenire și diagnosticare precoce a bolii sunt disponibile și pe site-ulwww.invingemcancerul.ro

Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care își are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate crește, străbătând în întregime acest perete. Acest tip de cancer afectează intestinul gros și este al treilea ca frecvență atât la bărbați, cât și la femei, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer.

Anual, în Europa, aproape 190.000 pacienți sunt diagnosticați cu acest tip de cancer. În momentul diagnosticării, aproximativ 20 la sută dintre pacienți sunt deja în faza de metastază a bolii, cancerul fiind extins dincolo de intestinul gros.

Una dintre cele mai simple metode de depistare existentă în acest moment este testul hemocult. Acest test este neinvaziv și nu presupune niciun fel de intervenție medicală, având drept scop depistarea prezenței unei sângerări ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecțiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.

Prezența sângelui în scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, însă nu toate sângerările de acest fel sunt cauzate de cancer. Afecțiunile care pot duce la prezența de sânge în materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativă, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacienții să discute cu medicul lor de familie despre aceste investigații și despre cum se poate realiza testul hemocult.

„Importanța prevenției și depistării precoce a cancerului în general, dar mai ales a cancerului intestinului gros, este primordială pentru sănătatea unei națiuni și a oricărui cetățean. Pentru acest lucru, este important să efectuăm analize de screening specifice în mod regulat. În cazul cancerului intestinului gros, detecția precoce crește șansele pacientului la vindecare. Mai ales când există această modalitate neinvazivă de detecție precoce, testul hemocult, este nepermis de mare numărul pacienților diagnosticați tardiv cu această boală. De aceea, ne-am decis să dedicăm luna martie informării publicului asupra pericolului acestui flagel, promovării importanței unui control anual, în special pentru persoanele peste 50 de ani.”, a declarat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Potrivit datelor statistice, incidența anuală a acestei forme de cancer în România este de peste 8.000 de cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvență a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa, iar anual, în lume, 700.000 de oameni mor din această cauză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×