Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvență a bolilor oncologice, depistat cu un test simplu

Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvență a bolilor oncologice, depistat cu un test simplu
Publicat: 12/03/2013, 19:04
Actualizat: 20/05/2015, 16:16

Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvență între bolile oncologice, poate fi depistat print un test simplu, numit hemocult, anunță Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, cu ocazia campaniei de informare „Nu lăsați neglijența să vă despartă!”.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România continuă, în martie, campania de informare cu privire la cancerul intestinului gros, sub sloganul „Nu lăsați neglijența să vă despartă!”, având ca scop prezentarea celei mai simple metode neinvazive de depistare precoce a cancerului intestinului gros.

Campania, care se va desfășura pe tot parcursul lunii martie, va fi vizibilă în mijloacele de transport în comun bucureștene (RATB, metrou), precum și în multe dintre clădirile de birouri din Capitală. De asemenea, informații despre cancerul intestinului gros și metodele de prevenire și diagnosticare precoce a bolii sunt disponibile și pe site-ulwww.invingemcancerul.ro

Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care își are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate crește, străbătând în întregime acest perete. Acest tip de cancer afectează intestinul gros și este al treilea ca frecvență atât la bărbați, cât și la femei, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer.

Anual, în Europa, aproape 190.000 pacienți sunt diagnosticați cu acest tip de cancer. În momentul diagnosticării, aproximativ 20 la sută dintre pacienți sunt deja în faza de metastază a bolii, cancerul fiind extins dincolo de intestinul gros.

Una dintre cele mai simple metode de depistare existentă în acest moment este testul hemocult. Acest test este neinvaziv și nu presupune niciun fel de intervenție medicală, având drept scop depistarea prezenței unei sângerări ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecțiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.

Prezența sângelui în scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, însă nu toate sângerările de acest fel sunt cauzate de cancer. Afecțiunile care pot duce la prezența de sânge în materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativă, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacienții să discute cu medicul lor de familie despre aceste investigații și despre cum se poate realiza testul hemocult.

„Importanța prevenției și depistării precoce a cancerului în general, dar mai ales a cancerului intestinului gros, este primordială pentru sănătatea unei națiuni și a oricărui cetățean. Pentru acest lucru, este important să efectuăm analize de screening specifice în mod regulat. În cazul cancerului intestinului gros, detecția precoce crește șansele pacientului la vindecare. Mai ales când există această modalitate neinvazivă de detecție precoce, testul hemocult, este nepermis de mare numărul pacienților diagnosticați tardiv cu această boală. De aceea, ne-am decis să dedicăm luna martie informării publicului asupra pericolului acestui flagel, promovării importanței unui control anual, în special pentru persoanele peste 50 de ani.”, a declarat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Potrivit datelor statistice, incidența anuală a acestei forme de cancer în România este de peste 8.000 de cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvență a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa, iar anual, în lume, 700.000 de oameni mor din această cauză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb