Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, îi convinge pe britanici că nu vrem să ne trimitem muncitorii la ei: „Nu ne mai permitem să îi pierdem”

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, îi convinge pe britanici că nu vrem să ne trimitem muncitorii la ei: Nu ne mai permitem să îi pierdem
Publicat: 01/04/2013, 15:27
Actualizat: 29/07/2014, 18:59

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, scrie, într-un articol de opinie pentru Daily Mail, că singura soluție pentru ca țara noastră să depășească probleme provocate de criza economică este să se asigure că forța de muncă nu alege piețele internaționale.

„Imigrația din România poate că a părut o soluție bună în perioada crizei economice, reducerilor bugetare și a măsurilor de austeritate. Acum însă, când se poate observa o evoluție către un climat economic favorabil axat în principal pe dezvoltare și investiții, este esențial ca românii să aleagă să lucreze în țară”, scrie Jinga.

În continuare, ambasadorul mai spune că România „nu-și permite să mai piardă alți oameni inteligenți și talentați” sau „muncitori pricepuți”.

„Peste 4.000 de medici români și asistente educați în universitățile din România lucrează acum în sistemul sanitar din Marea Britanie, dar noi avem nevoie de ei în spitalele noastre. Zeci de mii de constructori români extrem de bine pregătiți au găsit locuri de muncă în Regatul Unit, dar acasă acest sector se confruntă cu lipsa de personal”, scrie diplomatul.

Mai departe, Ion Jinga povestește cazul unei companii românești deschise la Londra, „care are circa 500 de angajați români și care construiește locuințe sociale, însă nu pentru muncitorii români, ci pentru cetățenii britanici”.

„Cu 3 milioane de români ce lucrează în afara granițelor din anul 2007, țara noastră a depășit deja limitele exportării forței de muncă. (…) Nu ne mai putem permite să pierdem alți oameni inteligenți și talentați, nu ne mai putem permite să pierdem muncitorii noștri pricepuți”, arată ambasadorul.

Ion Jinga amintește și de târgurile de joburi pe care Guvernul României le-a organizat în anul 2008 în Spania și Italia, în încercarea de a atrage înapoi în țară românii plecați la muncă în afara granițelor, avertizând în același timp că o acțiune similară ar putea fi reluată și în acest an.

„Dacă actualul trend pozitiv al economiei va continua, probabil că va trebui să repetăm acest exercițiu. Românii din Marea Britanie formează o comunitate tânără – peste 70% dintre aceștia au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani -, iar solicitărilor privind ajutoarele sociale sunt foarte limitate”, mai explică ambasadorul.

Potrivit acestuia, datele statistice arată că, din totalul de 40.171 de solicitări de ajutor social depuse anul trecut de imigranții care lucrează în Regatul Unit, dar care au copii în țări din Zona Economică Europeană (EEA), doar 324 au aparținut românilor – 0,8%.

În ceea ce privește recentele controverse declanșate de ridicarea în 2014 a restricțiilor aplicate de Marea Britanie pentru muncitorii români și bulgari, oficialul arată că, în opinia sa, acestea sunt nefondate.

„(…) Nu am un glob de cristal, dar nu cred în toate semnalele de alarmă ridicate în legătură cu valul de imigranți din România. Toate analizele realizate pe baza datelor statistice au condus la concluzia că Regatul Unit nu este destinația preferată a muncitorilor români care își caută un loc de muncă”, spune ambasadorul.

În final, Ion Jinga scrie că prioritatea României este aceea de a „convinge medicii, asistentele, profesorii, studenții, cercetătorii și muncitorii din sectorul construcțiilor care se află acum în Marea Britanie să se întoarcă acasă și să contribuie cu talentul lor la dezvoltarea economică a țării”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată