CONFERINȚĂ ZIARUL FINANCIAR. Constantinescu, CSA: Dumpingul nu mai poate fi o soluție de promovare a asigurătorilor auto

CONFERINȚĂ ZIARUL FINANCIAR. Constantinescu, CSA: Dumpingul nu mai poate fi o soluție de promovare a asigurătorilor auto
Publicat: 10/04/2013, 13:25
Actualizat: 21/03/2019, 06:10

Promovarea de către asigurători a unei strategii de dezvoltare bazată pe preț va fi sortită eșecului, în condițiile în care avansul indemnizațiilor plătite l-a depășit pe cel al primelor subscrise, a declarat miercuri Dan Constantinescu, membru în Consiliul CSA, informează Mediafax.

„Concurența pe preț nu mai are rezerve semnificative, cel puțin în domeniul daunelor auto, pentru că se vede deja că avansul indemnizațiilor plătite este mai mare decât al subscrierilor. Pe cale de consecință, aici trebuie să ajungem la un echilibru, pentru că nimănui nu-i convine să plătească mai mult decât încasează. Dumpingul nu mai este o soluție în promovarea unei companii pe piața asigurărilor, nici măcar pe piața asigurărilor auto”, a afirmat Constantinescu la o conferință pe tema industriei asigurărilor organizată de Ziarul Financiar.

Potrivit datelor CSA, piața asigurărilor auto (RCA și CASCO) generează circa 50% din subscrierile asigurătorilor locali, care anul trecut au crescut cu 5,8%, la 8,27 miliarde de lei.

Subscrierile din polițe auto au însumat 4,1 miliarde de lei, din care RCA 2,13 miliarde de lei.

Prezent la eveniment, președintele asociației brokerilor UNSICAR, Bogdan Andriescu, a afirmat că piața locală a asigurărilor este dependentă de polițele auto, fenomen care s-a accentuat după declanșarea crizei financiare.

„Încoronat rege al creșterii cotei de piață, acest segment s-a dovedit a fi, într-un final, un dictator plin de slăbiciuni. În 2008, ponderea CASCO și RCA în totalul subscrierilor pentru asigurări generale era de peste 76% și de 61% în subscrierile totale ale pieței. În 2012, segmental auto a atins 61,5% din subscrierile pe asigurări generale și spre 50% din primele subscrise pe îintreaga piață”, a spus reprezentantul UNSICAR.

Pe partea de despăgubiri, a continuat Andriescu, scăderea subscrierilor pe segmental auto a avut ca efect și diminuarea numărului de indemnizații plătite.

„Mai puține polițe vândute, mai puține despăgubiri. Mai puține, dar de valori din ce în ce mai mari. Numărul cererilor de despăgubire pentru vătămări corporale și daune morale este în creștere, iar rezervele constituite de asigurători trebuie să se ridice la nivelul pretențiilor formulate de persoanele păgubite. Sumele imobilizate în rezervele tehnice sunt substantiale și pot afecta semnificativ atât rata daunei, cât și marja de solvabilitate a asigurătorilor”, a afirmat șeful UNSICAR.

Creșterea în ritm galopant a obligațiilor de plată pentru daune nepatrimoniale ar trebui să se reflecte în mod direct în prețul pe care fiecare șofer trebuie să-l plătească pentru asigurarea RCA.

„Este foarte adevărat că evolutia pozitivă a volumului despăgubirilor ar fi trebuit acompaniată cu o creștere corespunzătoare a tarifelor de primă. Însă nu trebuie să uităm că această criză financiară a pus la grea încercare capacitatea companiilor de a răspunde rapid la permanentele schimbări ale condițiilor de piață”, a arătat Andriescu.

În plus, a menționat șeful UNSICAR, piața de asigurări este dependentă de nivelul de trai al consumatorilor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice.

„Atâta timp cât consumatorii de produse de asigurări se vor confrunta cu probleme legate de siguranța și nivelul salariului sau, în cazul clienților corporate, de scăderea cifrei de afaceri, această industrie nu poate reintra pe o creștere susținută”, a menționat șeful asociației brokerilor.

El a adăugat că rentabilitatea asigurărilor generale, care include segmentul polițelor auto, este negativă, în condițiile în care încasările asigurătorilor sunt depășite de cheltuielile aferente emiterii polițelor și acoperirii daunelor.

„Pe segmentul RCA, de exemplu în 2012 rata combinată a depășit 124%, iar pe Casco a atins 127%, în condițiile în care rata daunei s-a situat la aproape 83% pe RCA și la peste 88% pe Casco”, a mai spus Andriescu.

Pierderile asigurătorilor au fost acoperite de acționari, care numai în 2012 au adus aporturi la capitalul companiilor locale de aproape 800 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Detalii cutemurătoare ies la iveală în cazul tinerilor înghițiți de viitura din Italia! Ce au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Coșmar total pentru cei cu MAȘINI DIESEL. Decizia care se aplică de la 1 IULIE...
Ziua cea mare pentru aceste zodii. Vin mari câștiguri financiare
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Oceanul subteran de pe Pluto este cu 8% mai dens decât mările de pe Pământ
×