Președintele CJ Covasna către Dragnea: Ne este teamă că pe furiș se dorește desființarea județelor

Președintele CJ Covasna către Dragnea: Ne este teamă că pe furiș se dorește desființarea județelor
Publicat: 12/07/2013, 12:51
Actualizat: 03/02/2019, 19:44

Șeful CJ Covasna, Tamas Sandor, i-a spus lui Liviu Dragnea, la Balvanyos, că există temerea că se dorește desființarea județelor pe furiș, în timp ce pe un proiector apărea o vulpe, Dragnea răspunzând că el este un vânător vechi, care a vânat mai multe vulpi, iar până acum foarte puține l-au păcălit

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, care este și liderul județean al UDMR, i-a salutat în trei limbi, respectiv română, maghiară și germană, pe cei prezenți la dezbaterea privind procesul de regionalizare organizată la Băile Balvanyos, județul Covasna, în prezența vicepremierului Liviu Dragnea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În deschiderea dezbaterii, Tamas Sandor a prezentat pe scurt Băile Balvanyos, arătând că diferența între denumirea maghiară și cea română a localității este doar de „accent”, dar care este important.

În ceea ce privește Ținutul Secuiesc, Tamas a spus că este un loc unde „și ursul se simte acasă” și unde trăiesc oameni gospodari și sinceri.

„Vrem o descentralizare reală și conform nevoilor oamenilor. Însă, din nefericire, asistăm la o recentralizare. (…) Ne este teamă că pe furiș se dorește desființarea județelor”, a spus președintele CJ Covasna, în timp ce pe proiectorul amplasat în sală și pe care se derulau imagini cu frumusețile naturale a apărut o vulpe.

La rîndul său, vicepremierul Liviu Dragnea a salutat asistența și în limba maghiară, după care, referindu-se la imaginea cu vulpea, i-a asigurat pe cei prezenți că el este un vânător vechi, care a vânat mai multe vulpi, iar până acum foarte puține l-au păcălit.

Președintele CJ Covasna i-a oferit cadouri vicepremierului, la finalul discursului, două păpuși, „un băiat și o fată din Ținutul Secuiesc”, pălincă secuiască și o oală din lut.

Pe traseul spre Băile Balvanyos, vicepremierul Liviu Dragnea a fost întâmpinat de steaguri secuiești arborate de locuitorii din patru comune din județul Covasna.

Locuitorii din comunele Olteni, Malnaș, Micfalău și Bixad au arborat aproximativ 200 de steaguri secuiești pe case înaintea trecerii prin zonă a delegației vicepremierului Liviu Dragnea, spunând că prin acest gest au vrut să îi semnaleze vicepremierului că se află în Ținutul Secuiesc, iar pentru ei este importantă folosirea simbolurilor comunității.

Liviu Dragnea a fost așteptat la Balvanyos de reprezentanți ai UDMR și PPMT, dar și de zeci de primari din comune ale județelor Covasna, Harghita și Mureș.

La sosirea vicepremierului, un reprezentant al PPMT a arborat un panou inscripționat în limba română și limba maghiară cu mesajul „Ținutul Secuiesc și autonomie”, iar alți membri ai PPMT au prezentat afișe pe care era scris „Ținutul Secuiesc, o regiune”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, că, în condițiile în care nu există un proiect oficial care să spună „așa arată România regionalizată”, maghiarii nu au motive de protest, afirmând că se așteaptă ca vineri, la dezbaterea de la Băile Balvanyos, să aibă „o discuție așezată”.

„Aștept o discuție serioasă. O discuție așezată, o dezbatere serioasă. Aștept o discuție deschisă, transparentă. Mâine (vineri – n.r) mi-aș dori să avem o abordare poate puțin diferită de cele pe care le-am avut până acum, să discutăm în mod serios despre viitorul lor, de modul în care statul român îi poate ajuta pe ei să aibă acces la dezvoltare durabilă. Să discutăm de proiecte de dezvoltare durabilă, de interconexiune de infrastructură dintre zonele în care trăiesc și celelalte părți ale teritoriului. Asta mă aștept”, a declarat Liviu Dragnea.

El a adăugat: „Asta nu înseamnă că nu voi fi dispus să discutăm orice fel de subiect administrativ, politic”.

„Nu merg cu idei preconcepute”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă se așteaptă la proteste față de regionalizare, Dragnea a negat.

„Mi-e greu să cred că persoana mea fizică generează proteste. N-am pățit pănă acum, dar Doamne ferește. Altceva nu văd pentru ce să protesteze, pentru că nu am pus eu sau cineva din Guvern, oficial, un proiect: așa va arăta România regionalizată. Atunci pentru ce, Doamne iartă-mă, să protesteze? Eu aș prefera să câștigăm timp să comunicăm, să discutăm”, a spus Dragnea.

Săptămâna trecută, președintele PPMT, Toro T. Tibor, anunța că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localități din Transilvania față de proiectul de regionalizare și pentru obținerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.

Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluție care să convină și comunității maghiare și „atenționa” Guvernul că „nu acceptă” soluții care nu sunt agreate și discutate în cadrul comunității maghiare, în special în zonele și regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.

„În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare și cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînțeles, Ținutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a țării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător și benefic, pentru pacea interetnică și pentru normalizarea relațiilor româno-maghiare, să fie o regiune bilingvă cu statut special”, preciza Toro T. Tibor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro