53 la sută dintre români cred că înainte era mai bine. „Baba comunistă” Lumința Gheorghiu: „N-am nicio nostalgie față de trecut, dar asta nu înseamnă că prezentul mă face fericită”

Publicat: 25/08/2013, 13:52
Actualizat: 29/07/2014, 19:28

Peste 53 la sută dintre români declarau în urmă cu un an pentru agenția de sondare Public Affairs că ar prefera să trăiască pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Asta după ce, în urmă cu trei ani, 44 la sută dintre conaționali erau pentru reinstaurarea regimului comunist.

Unii regretă regimul trecut și acum, în 2013, crede scriitoarea și poeta Ana Blandiana. „Cred că singura explicație este legată nu de binele din perioada comunistă, de atunci, ci de răul care este acum, oamenii sunt speriați de nesiguranța zilei de maine”, a explicat aceasta într-o emisiune tv.

„Tema e sensibilă și foarte disputată”, afirmă Dan Lungu, sociolog. Ca să existe o opinie publică trebuie să existe și un subiect de interes, care să genereze opinii pro și contra, spune acesta. Or comunismul e un astfel de subiect, iar părerile sunt împărțite, afirmă Lungu, care este și autorul unuia dintre volumele românești de succes, „Sînt o babă comunistă”.

Cartea lui, aflată acum la a patra ediție, a înregistrat un real succes atât în țară, – vândută în 30.000 de exemplare, potrivit Polirom -, cât și în străinătate, fiind tradusă în 10 limbi de circulație internațională.

Care-i secretul? Tema tratată, scriitura, personajele, nostalgia după un regim trecut? „E un mare mister. Îmi storc și acum creierii să aflu”, afirmă – jucând cartea modestiei – autorul. „Sunt lucruri grave, tratate cu umor, într-o manieră relaxată. Poate ăsta e secretul”, spune pentru gândul Dan Lungu, creatorul Emiliei Apostoae, „baba comunistă”.

În 2010, volumul lui se bucură de punerea în scenă la Teatrul Bouwkunde, din Deventer, Olanda – Baba comunistă, iar în 2012 Stere Gulea îl transformă-n film, cu titlu omonim, încredințându-i principala partitură actriței Luminița Gheorghiu.

„Alimentele pe cartelă și cozile la benzină sunt acolo, în capul meu”

„Am revăzut totul în interiorul capului meu”, afirmă aceasta. „În clipa în care am citit scenariul, – acolo este tinerețea mea, ce să fac? Să o uit?, cum zice Emilia -, mi-am aminit de cozile la alimente, alimente pe cartelă, și de cozile îngrozitor de lungi, mai ales iarna, mai ales la benzină. Maria (n.r. fiica actriței) era mică și stătea în mașină cu mine, pe Alexandra o aveam în burtă, și așezam mașina de cu seara”, rememorează perioada actrița.

„Foarte multe lucruri mi-au reînviat în minte acest scenariu. Aveam prieteni, cunoștințe care lucrau în fabrică și lucrurile chiar așa se întâmplau”, povestește Luminița Gheorghiu.”Nu am nicio nostalgie când mă gândesc la trecut, dar asta nu înseamnă că prezentul mă face fericită”, spune categoric aceasta.

Luminița Gheorghiu, Emilia în filmul lui Stere Gulea, și Ana Ularu, interpreta rolului Alice

„Am refuzat să fiu membru de partid”

„Nu am cum să mă gândesc cu nostalgie la comunism, în condițiile în care am refuzat să devin membru de partid pe vremea când lucram la Teatrul Bulandra”, afirmă actrița.

„Am refuzat să fiu membră de partid, deci nu participam la ședințe. M-au chemat și mi s-a explicat că în cadrul membrilor de partid trebuie să fie și oameni onești, ca să nu fie mai mulți care profită de calitatea de membru și am spus «că nu cred că așa se curăță Partidul Comunist». Cred că Partidul Comunist nu trebuia să existe, Ceaușescu s-a sprijinit pe patru milioane. Eu nu am vrut să îngroș rândurile. Nu m-au șantajat, cred că niște avantaje puteau să fie”, a declarat actrița.

„Uite, te duceai la BOB (Biroul Organizației de Bază) și spuneai: ‘Sunt membru de partid. Ce joc?’, iar asta se poate vedea acum în CV-ul meu”.

Dacă în producția Media Pro Pictures are o scenă în care personajul ei, Emilia, trebuie să-l întâmpine pe Nicolae Ceaușescu fără ca mâinile să-i transpire – „președintelui Republicii neplăcându-i acest lucru”, – în realitate, Luminița Gheorghiu nu l-a întâlnit vreodată pe acesta.

A jucat însă în fața altor foști demnitari comuniști. În timpul liceului. „Eram la Caragiale, în echipa artistică. Erau și Ana Trofin, Irina Bârlădeanu, Alexandra Mănescu – jucau în echipa de teatru. Participam la concursuri de recitări și la un spectacol la Casa de Cultură a sectorului 1 au venit și acești politicieni – Trofin, Mănescu, Bârlădeanu – să-și vadă copiii. M-au văzut și pe mine. Sper să le fi plăcut, că nu i-am întrebat”, spune Luminița Gheorghiu pentru gândul.

Recunoaște amuzată însă că, în copilărie, ar fi vrut să-l vadă pe Gheorghe Gheorghiu Dej. „Eram un copil tâmpit. Prin clasa a patra, eram pionieră și trebuia să fie întâmpinat Gheorghiu Dej. Au venit și la noi în clasă, m-au întrebat ce este tata: Inginer. Mi-au zis că, dacă e inginer, înseamnă că este un mic burghez”, povestește actrița. „M-am dus la tata și i-am zis: ‘Spune-mi ceva că nu mă ia.. să ma duc și eu la aeroport’„.

Stere Gulea – indicații regizorale pe platou. Filmările au durat 23 de zile

„Ce să deschid televizorul? ce să văd?”

Filmările la pelicula regizată de Stere Gulea i-au amintit Luminiței Gheorghiu de perioada în care era actriță la Teatrul Bulandra din Capitală, iar dragostea și respectul pentru teatru erau extraordinare. „Eram în ultimul an, terminasem, eram actorul student, în ’72, și ne-am dus în turneu cu «Neînțelegerea» lui Camus, ne-am dus la Timișoara. Erau primele noastre zile în care eram actori și aveam spectacole la orele 15.00 și doamnele, deși era ora 15.00 și era vară, la Timișoara aveau în jurul gâtului gulerașe de blană și mânuși trei sferturi”.

„Din fericire, și acum găsești greu bilete la teatru. Lumea s-a reîntors, pentru că s-a săturat de televiziune, de tot ce apare”, spune actrița. Afirmă că nu o deranjează „chiloțeii” pe care îi vede zilnic la tv și nici „picioruțele goale-goale-goale”, pentru că „avem femei frumoase”, dar o lovesc cumplit în suflet „atâta ură, răutate și atâta vânătoare de vrăjitoare”.

„Pe vremea lui Ceaușescu nu mai deschideam televizorul… ce să mai deschid? Ce să văd? Oare Emilia regretă?”, se-ntreabă Luminița Gheorghiu.

Viitorul nu-i dă speranțe actriței. „România, țara pe care o iubesc atât de mult, ar avea toate mijloacele să se schimbe în bine, dar totul pornește de la oameni. Există în momentul de față o exacerbare a urii care pe mine mă dezarmează complet și mă face să îmi pierd speranța. Atunci când oamenii se vor iubi și nu vor mai trece nepăsători pe lângă suferința semenilor, voi putea și eu să mă gândesc cu drag la viitor”, avea să spună aceasta într-un interviu acordat Pro TV Magazin.

„Mă bucur, în schimb, pentru tinerii sportivi, pentru gimnaștii de performanță și toți cei care aduc numele României în prim plan sau pe podium. De apreciat sunt și toți artiștii români care străbat lumea întreagă și fac cunoscut numele țării noastre”, consideră Luminița Gheorghiu, cea care – din 23 august 2013 – este Emilia, în filmul lui Stere Gulea „Sînt o babă comunistă”.

Emilia (Luminița Gheorghiu) și Țucu (Marian Râlea), cuplu în film. „Baba comunistă” a reprezentat pentru ei prima colaborare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani