Situația romilor în țările din Europa. AFP: Sunt rareori bineveniți

Situația romilor în țările din Europa. AFP: Sunt rareori bineveniți
Publicat: 26/09/2013, 16:08
Actualizat: 08/06/2014, 00:02

Romii sunt rareori bineveniți în țările europene care, în majoritatea cazurilor, întâmpină dificultăți în a le asigura condiții decente de viață, în pofida faptului că mai multe programe de inserție au fost lansate în ultimii ani, relatează AFP.

– Germania: Numărul persoanelor provenind din România, Bulgaria sau Ungaria, majoritatea de etnie romă, s-a triplat în ultimii patru ani. În 2012, 117.000 de cetățeni români, 59.000 de cetățeni bulgari și 55.000 de cetățeni ungari s-au instalat în Germania.

Mai multe orașe au cerut resurse suplimentare de la guvern pentru a absorbi valurile de nou-veniți, în timp ce unele dintre ele, precum Duisburg (vest), i-au considerat ca o șansă de a se repopula, în pofida opoziției puternice a populației autohtone.

Ministrul de Interne în exercițiu, Hans-Peter Friedrich, se opune categoric intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Pe de altă parte, Berlinul dorește să elimine vizele pentru cetățenii Serbiei și Macedoniei, două țări populate de numeroși romi.

– Ungaria: Având între 500.000 și 600.000 de romi la o populație de zece milioane de locuitori, Ungaria este atât o țară „expeditoare”, cât și de „destinație”. În 2011, Guvernul ungar a lansat un program de integrare, dar rezultatele sale se fac așteptate. Situația romilor, victime ale discriminărilor, s-a înrăutățit din cauza crizei economice și măsurilor de austeritate, care i-au afectat mai grav decât pe restul populației.

– Grecia: Aproximativ 300.000 de romi trăiesc în Grecia, majoritatea dintre ei în condiții mizerabile. În pofida ajutoarelor sociale provenind din programe europene, integrarea lor rămâne literă moartă, așa cum deplâng frecvent organizațiile internaționale, inclusiv ONU.

– Italia: Între 140.000 și 160.000 de romi trăiesc în Italia, potrivit comunității catolice Sant’Egidio. Dacă majoritatea dintre ei, prezenți de mai mult timp, sunt integrați, alții, sosiți mai recent, trăiesc în tabere instalate la periferiile orașelor. Ministrul Integrării, Cecile Kyenge, a promis să reflecteze asupra creării unui „statut juridic” pentru romi, care le-ar permite să acceadă mai ușor la servicii de sănătate, mai ales.

– Belgia: Guvernul a adoptat în 2012 o „Strategie națională pentru integrarea romilor” care urmărește să lupte împotriva discriminărilor și să favorizeze accesul la locuri de muncă, la învățământ și la locuințe pentru aproximativ 30.000 de romi din Europa de Est ce s-au instalat în această țară. Dar, potrivit Centrului pentru egalitate de șanse și luptă împotriva rasismului, stereotipurile privind comunitatea romă „persistă”.

– Polonia: Situația comunității rome, estimată la cel puțin 50.000 de persoane, este mai bună decât în țările vecine, dar 30% dintre copii nu sunt școlarizați, potrivit autorităților.

– Portugalia: Comunitatea romă din Portugalia numără aproximativ 50.000 de persoane. În pofida existenței unei structuri de sprijin încă din 2007 și punerii în aplicare în 2011 a unui plan de integrare, membrii săi fac obiectul unor discriminări puternice și trăiesc în condiții precare.

– Cehia: Romii, al cărui număr este estimat la aproximativ 300.000, se confruntă cu manifestări ostile, începând din 2008, care ultima dată au escaladat în ciocniri la Ceske Budejovice (sud).

– Slovacia: Romii reprezintă aproximativ 10% din populație, potrivit estimărilor. Jumătate dintre ei sunt bine integrați, în timp ce alții trăiesc în 650 de tabere lipsite adesea de electricitate și apă potabilă. Clasele speciale întrunesc peste 40% din copiii lor.

– Suedia: O dezvăluire a presei, făcută luni și marți, cu privire la existența a două registre ale poliției, în care sunt înscriși peste 4.000 și respectiv 1.000 de romi, a provocat un scandal. În 2012, Guvernul a deblocat 46 de milioane de coroane suedeze (5,3 milioane de euro) pentru o perioadă de patru ani, cu scopul de a elimina discriminările până la orizontul anului 2032. Suedia a fost deja criticată de Consiliul Europei pentru expulzarea unor persoane de etnie romă în țări în care sunt victime ale unor discriminări mai grave, precum Serbia și Kosovo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Se fac verificări chiar LA GRANIȚA cu România. Decizia se aplică de mâine, 16 IUNIE
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×