Situația romilor în țările din Europa. AFP: Sunt rareori bineveniți

Situația romilor în țările din Europa. AFP: Sunt rareori bineveniți
Publicat: 26/09/2013, 16:08
Actualizat: 08/06/2014, 00:02

Romii sunt rareori bineveniți în țările europene care, în majoritatea cazurilor, întâmpină dificultăți în a le asigura condiții decente de viață, în pofida faptului că mai multe programe de inserție au fost lansate în ultimii ani, relatează AFP.

– Germania: Numărul persoanelor provenind din România, Bulgaria sau Ungaria, majoritatea de etnie romă, s-a triplat în ultimii patru ani. În 2012, 117.000 de cetățeni români, 59.000 de cetățeni bulgari și 55.000 de cetățeni ungari s-au instalat în Germania.

Mai multe orașe au cerut resurse suplimentare de la guvern pentru a absorbi valurile de nou-veniți, în timp ce unele dintre ele, precum Duisburg (vest), i-au considerat ca o șansă de a se repopula, în pofida opoziției puternice a populației autohtone.

Ministrul de Interne în exercițiu, Hans-Peter Friedrich, se opune categoric intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Pe de altă parte, Berlinul dorește să elimine vizele pentru cetățenii Serbiei și Macedoniei, două țări populate de numeroși romi.

– Ungaria: Având între 500.000 și 600.000 de romi la o populație de zece milioane de locuitori, Ungaria este atât o țară „expeditoare”, cât și de „destinație”. În 2011, Guvernul ungar a lansat un program de integrare, dar rezultatele sale se fac așteptate. Situația romilor, victime ale discriminărilor, s-a înrăutățit din cauza crizei economice și măsurilor de austeritate, care i-au afectat mai grav decât pe restul populației.

– Grecia: Aproximativ 300.000 de romi trăiesc în Grecia, majoritatea dintre ei în condiții mizerabile. În pofida ajutoarelor sociale provenind din programe europene, integrarea lor rămâne literă moartă, așa cum deplâng frecvent organizațiile internaționale, inclusiv ONU.

– Italia: Între 140.000 și 160.000 de romi trăiesc în Italia, potrivit comunității catolice Sant’Egidio. Dacă majoritatea dintre ei, prezenți de mai mult timp, sunt integrați, alții, sosiți mai recent, trăiesc în tabere instalate la periferiile orașelor. Ministrul Integrării, Cecile Kyenge, a promis să reflecteze asupra creării unui „statut juridic” pentru romi, care le-ar permite să acceadă mai ușor la servicii de sănătate, mai ales.

– Belgia: Guvernul a adoptat în 2012 o „Strategie națională pentru integrarea romilor” care urmărește să lupte împotriva discriminărilor și să favorizeze accesul la locuri de muncă, la învățământ și la locuințe pentru aproximativ 30.000 de romi din Europa de Est ce s-au instalat în această țară. Dar, potrivit Centrului pentru egalitate de șanse și luptă împotriva rasismului, stereotipurile privind comunitatea romă „persistă”.

– Polonia: Situația comunității rome, estimată la cel puțin 50.000 de persoane, este mai bună decât în țările vecine, dar 30% dintre copii nu sunt școlarizați, potrivit autorităților.

– Portugalia: Comunitatea romă din Portugalia numără aproximativ 50.000 de persoane. În pofida existenței unei structuri de sprijin încă din 2007 și punerii în aplicare în 2011 a unui plan de integrare, membrii săi fac obiectul unor discriminări puternice și trăiesc în condiții precare.

– Cehia: Romii, al cărui număr este estimat la aproximativ 300.000, se confruntă cu manifestări ostile, începând din 2008, care ultima dată au escaladat în ciocniri la Ceske Budejovice (sud).

– Slovacia: Romii reprezintă aproximativ 10% din populație, potrivit estimărilor. Jumătate dintre ei sunt bine integrați, în timp ce alții trăiesc în 650 de tabere lipsite adesea de electricitate și apă potabilă. Clasele speciale întrunesc peste 40% din copiii lor.

– Suedia: O dezvăluire a presei, făcută luni și marți, cu privire la existența a două registre ale poliției, în care sunt înscriși peste 4.000 și respectiv 1.000 de romi, a provocat un scandal. În 2012, Guvernul a deblocat 46 de milioane de coroane suedeze (5,3 milioane de euro) pentru o perioadă de patru ani, cu scopul de a elimina discriminările până la orizontul anului 2032. Suedia a fost deja criticată de Consiliul Europei pentru expulzarea unor persoane de etnie romă în țări în care sunt victime ale unor discriminări mai grave, precum Serbia și Kosovo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Detaliul controversat ce a atras atenția la pomenirea de 40 de zile a lui Mădălin...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Marea Britanie. Premierul Rishi Sunak face o mişcare surpriză: alegerile generale vor avea loc în...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii vor cuceri totul
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×