Taxele locale ar putea fi majorate cu peste 20%

Taxele locale ar putea fi majorate cu peste 20%
Publicat: 07/11/2013, 11:44
Actualizat: 27/09/2018, 23:54

Impozitele și taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligați în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice și menținută doar pentru firme.

Modificarea va fi efectuată prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal și argumentată prin „dificultățile financiare” ale autorităților locale și necesitatea protecției mediului de afaceri.

În prezent, autoritățile administrației publice locale pot stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale față de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul persoanelor juridice.

Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate stabili anual cote adiționale la impozitele și taxele locale, în funcție de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum și de necesitățile bugetare locale. La același articol este prevăzut că aceste cote adiționale nu pot fi mai mari de 20% față de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc că majorarea este aplicată fără discriminare între categoriile de contribuabili.

Guvernul va schimba însă Codul Fiscal și va introduce o nouă prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele și taxele locale va fi menținut doar pentru firme.

Executivul arată că în prezent autoritățile deliberative a administrației publice locale pot stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale de până la 20% atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul persoanelor juridice.

„Având în vedere dificultățile financiare ale autorităților locale și creșterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecție a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiționale de 20% a fost menținută numai pentru persoanele juridice”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență obținut de MEDIAFAX, la capitolul „schimbări preconizate”.

Aceeași prevedere se regăsește și în textul proiectului de ordonanță, conform căruia cota adițională nu poate fi mai mare de 20% față de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului decât în cazul persoanelor juridice.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflației pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităților locale rata cumulată a inflației, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creștere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înțelege foarte clar că nu Guvernul este cel care mărește aceste taxe și că actualizarea cu rata inflației se poate face doar de către autoritățile locale, dacă acestea doresc.

Hotărârea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost însă publicată în Monitor la sfârșitul anului trecut fără alte prevederi explicative, iar premierul a atenționat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administrației locale, deoarece primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensație bani din bugetul central.

Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță care stabilește că, pentru acest an, autoritățile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menținute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate.

La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanță care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor crește, iar persoanele fizice care achitaseră deja taxele locale nemajorate erau obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferența rezultată din indexare.

Ulterior, într-o scrisoare transmisă Fondului Monetar Internațional, Guvernul a promis că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale în raport cu evoluția inflației din ultimii trei ani (16%), ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?