Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova, înscris în patrimoniul UNESCO

Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova, înscris în patrimoniul UNESCO
Publicat: 05/12/2013, 11:58
Actualizat: 26/03/2019, 01:13

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească în România și Republica Moldova a fost înscris în lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO, la cea de-a opta sesiune a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfășoară la Baku, Azerbaidjan.

Dosarul pentru înscrierea obiceiului colindatului de ceată bărbătească în România și Republica Moldova a fost întocmit în comun de autoritățile în domeniu din cele două țări.

În martie anul trecut, Ministerul Culturii din România a semnat documentele prin care țara noastră a înaintat către Secretariatul Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial trei dosare de candidatură pentru Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. Cele trei dosare se refereau la Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova, pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc, respectiv pelerinajul de la Mănăstirea Moisei cu ocazia sărbătorii de Sfânta Marie Mare (Adormirea Maicii Domnului).

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX la acel moment de Ministerul Culturii, demersul se înscria în efortul instituției de intensificare a conectării României la schimburile culturale mondiale și a prezenței active a țării noastre în forurile culturale internaționale.

Potrivit Ministerului Culturii, colindatul în ceată bărbătească este unul vechi în cultura românească, fiind întâlnit în spațiul Republicii Moldova, în România, dar și în teritoriile aferente spațiului românesc. Originea lui latină a fost discutată repetat și este general acceptată. Timp de secole a însoțit poporul român, articulându-i viața după normele înalte ale eticii și esteticii populare. El concentrează valori de primă importanță ale folclorului muzical, literar, coregrafic, perpetuate prin tradiția oralității. În timpul practicării colindatului sunt luați în considerare toți membrii societății, fiecare are rolul său ca parte a întregului colectiv. Obiceiul a educat în spiritul acestei tradiții sute de generații de copii și de tineri, făcându-i creatori și purtători ai patrimoniului cultural imaterial, cetățeni demni ai comunității.

Cea de-a opta sesiune a Comitetului UNESCO pentru protejarea patrimoniului imaterial al umanității a debutat luni și se va încheia sâmbătă, la Baku, în Azerbaidjan, potrivit site-ului oficial al UNESCO. Pentru această sesiune au fost primite 12 candidaturi pentru înscrierea pe lista Patrimoniului imaterial în pericol și 31 de candidaturi pentru lista Patrimoniului imaterial.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitații UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenții pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiții și expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natura și la univers, tehnici legate de meștesuguri tradiționale.

Până în prezent, România apare în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitățiii UNESCO cu ritualul Călușului, inclus în noiembrie 2005, cu Doina, inclusă în octombrie 2009, și cu ceramica de Horezu (decembrie 2012).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare