Zece persoane salvate prin transplant cu organe prelevate de la un singur donator

Zece persoane salvate prin transplant cu organe prelevate de la un singur donator
Publicat: 17/03/2014, 15:15
Actualizat: 18/05/2015, 19:50

Zece persoane, printre care și un copil de doi ani, vor fi salvate prin transplant cu organe prelevate de la un singur donator, care a ajuns în moarte cerebrală după un traumatism cranio-cerebral sever, a declarat luni, pentru Mediafax, dr Victor Zota, coordonator național de transplant.

„Donatorul este un bărbat în vârstă de 41 de ani, care a suferit un traumatism cranio-cerebral sever. Familia și-a dat acordul pentru prelevarea organelor și a țesuturilor, care ar putea salva viața a zece bolnavi. Au fost prelevate ficatul, care va ajunge la doi pacienți, un copil și un adult, rinichii, pancreasul și țesuturi”, a spus dr. Victor Zota.

El a precizat că de la începutul acestui an au fost 28 de donatori, puțin sub estimările Agenției Naționale de Transplant.

Pentru a ajunge la donator, care era în Sibiu, Agenția Națională de Transplant a cerut sprijinul Ministerului de Interne. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a aprobat ca avionul medical SMURD Piper Cheyenne III să plece în misiune medicală la Sibiu pentru a transporta echipa medicală care a realizat prelevarea ficatului.

Echipa medicală a fost condusă de Vlad Brașoveanu, de la Institutul Clinic Fundeni – Clinica de chirurgie și transplant hepatic, coordonată de profesor dr. Irinel Popescu. Avionul cu care echipa medicală a mers la Sibiu a decolat din București duminică, la ora 22.30, și a revenit pe Aeroportul Băneasa luni dimineață.

„Operația a durat mai mult decât o prelevare obișnuită, pentru că acolo s-a făcut și secționarea ficatului, pentru a fi transplantat celor doi bolnavi, printre care un copil care are doi ani”, a spus dr. Zota.

Tot la București au fost aduse și țesuturile, respectiv cornee, tendon, piele, os, care vor fi transplantate unor bolnavi cu suferințe majore.
Chirurgi din Cluj au prelevat de la donator rinichiul și pancresul, care vor fi transplantate unor pacienți din Clinica de Chirugie și Transplant Renal, coordonată de profesor dr. Mihai Lucan.

„Acesta ar fi al doilea transplant rinichi – pancreas pe care ar urma să-l facem la noi la spital. Primul transplant rinichi – pancreas l-am făcut săptămâna trecută, iar pacientul se simte bine. Pot spune că transplantul de pancreas se numără printre cele mai dificile intervenții din această categorie. Transplantul de pancreas este un lucru foarte greu, pentru că organul nu are capsulă și este extrem de sensibil, poate face rapid pancreatită”, a spus profesorul Lucan.

El a precizat că transplantul rinichi – pancreas este o șansă pentru pacienții cu diabet tip I și insuficiență renală acută, dar este greu de făcut din cauza sensibilității pancreasului.
Aeronava Piper Cheyenne III se află în dotarea Inspectoratului General de Aviație din 2013, când a fost pusă la dispoziție de către Fundația pentru SMURD. Misiunile aeromedicale ale MAI sunt coordonate de către Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice