Comisia Europeană anunță operațiunea „Să facem agricultura mai eco”. Cum se descurcă producătorul român cu „frunza verde europeană”. Corespondență Gândul din Bruxelles

Publicat: 26/03/2014, 00:47
Actualizat: 29/07/2014, 21:19

Produsele bio nu mai sunt o nișă, ci un sector ca atare, care a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimii ani, chiar și în condiții de criză, a comentat, marți, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș. Membrul executivului UE a lansat, la Bruxelles, o propunere privind un regulament nou pentru agricultura ecologică din UE, pentru a încuraja această piață, dar și pentru a îmbunătăți calitatea produselor bio și a împiedica fraudele.

„Obiectivul este de a da mai multă claritate, de a da mai multă transparență în reglementările privind sectorul bio în UE – până acum, de foarte multe ori, derogările în producția bio erau mai importante decât regulile de bază, existau diferențe de tratament între statele membre și, deci, între producători”, a declarat comisarul Cioloș, adăugând:. „Am venit cu niște precizări mai clare privind controlul pe filiera produselor bio, pentru că s-a constatat în ultima perioadă că apar tentative de fraude destul de multe, dat fiind faptul că sectorul se dezvoltă în mod exponențial în ultimii ani și, în mod clar, cererea de produse bio este mai mare decât oferta și atunci tendința de a compensa această diferență era de multe ori prin fraudă”.

FOTO: Comisia Europeană

În acest sens, Comisia a venit cu o întărire a controalelor, principalele nevoi fiind identificate pe partea de distribuție (locul în care apar cel mai frecvent fraudele).

De asemenea, executivul UE a propus facilități care să le permită și micilor producători să intre pe piața bio, Cioloș anunțând o eventuală cdertificare de grup a acestor producători. În acest fel, ei nu vor mai plăti individual costurile, ci se vor putea asocia cu alți mici producători și vor negocia certificarea împreună.

În același timp, Comisia a propus și un nou Plan de Acțiune pentru dezvoltarea sectorului bio în UE, menit, în viziunea lui Dacian Cioloș, să aducă „mai multă claritate și o abordare strategică în susținerea financiară a sectorului bio prin diferite instrumente financiare din politica agricolă comună, dar și să venim cu o incitare a unor investiții mai mari de cercetare și inovare în sectorul bio”.

Cum stă România cu agricultura ecologică

Piața produselor bio s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, ajungând, în 2012, la un volum de tranzacții de peste 20 de miliarde de euro. „Și România a evoluat foarte mult în ultimii ani. DIn 2008-2009, am ajuns de la aproximativ 3.000 de operatori la 15.000. Avem o multiplicare de cinci ori a numărului de operatori. La fel și suprafețele cultivate în bio au crescut de patru ori. Din datele pe care le am, pășunile certificate bio s-au dublat, deci există clar un răspuns al agricultorilor din România la cererea mare de produse bio”, a declarat comisarul român.

În ciuda creșterii acestei piețe, țara noastră se află în continuare printre statele membre cu unul dintre cele mai mici procente (sub 1%) de suprafață utilizată pentru acest tip de agricultură din totalul suprafeței agricole utilizate. Fermierii români stau bine, în schimb, în ceea ce privește suprafața fermelor ecologice (47 ha/fermă), care depășește media europeană (34 ha/fermă), potrivit unui studiu al Comisiei.

La nivelul UE, există peste 186.000 de ferme ecologice, care cultivă o suprafață totală de 9,6 milioane de hectare, respectiv 5,4% din totalul suprafeței arabile din Uniune.

Ce sunt produsele bio/eco:

Produsele bio sau eco sunt rezultatul unui sistem de management al fermelor și al unei producții care combină anumite practici de mediu, biodiversitatea și care respectă un set foarte strict de reguli ale Uniunii Europene. Un produs bio poate fi recunoscut după logoul de pe etichetă, respectiv o frunză formată din stelele din logoul UE, pe un fundal verde. Acest produs primește logoul în momentul certificării, fără de care nu poate fi scos la vânzare și promovat drept bio.

Detalii despre cum sunt produse alimentele bio, AICI.

Sursa: Comisia Europeană

Corespondență gândul din Bruxelles

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Rețetă tradițională de plachie de crap. Nu durează mult să faci un pește sănătos și...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...