NATO SUSPENDĂ OFICIAL cooperarea civilă și militară cu Rusia. Corespondență Gândul din Bruxelles

NATO SUSPENDĂ OFICIAL cooperarea civilă și militară cu Rusia. Corespondență Gândul din Bruxelles
Publicat: 02/04/2014, 00:14
Actualizat: 07/05/2019, 07:25

NATO își suspendă cooperarea de ordin practic cu Rusia, atât pe palier civil, cât și militar, în contextul anexării regiunii ucrainene Crimeea. Decizia a fost luată de miniștrii de Externe ai Alianței Nord-Atlantice, reuniți marți la Bruxelles, prima întâlnire în acest format de la criza din Crimeea. Ea oficializează, de fapt, o hotărâre a ambasadorilor, luată în 5 martie.

Aliații acuză Rusia că a încălcat legislația internațională și tratatele comune, precum și încrederea pe care ar trebui să se bazeze cooperarea NATO-Rusia.

Totuși, NATO a decis să păstreze deschis dialogul la nivel politic și diplomatic, în speranța detensionării situației, se arată într-o declarație comună adoptată de miniștrii de Externe.

„Cred că proiectele de cooperare legate de Afganistan, privind rutele de tranzit, trebuie să continue, pentru că avem interesul comun de asigurare a succesului misiunii noastre în Afganistan”, a declarat Secretarul General al NATO, Anders Forgh Rasmussen.

Hotărârea privind suspendarea cooperării cu Rusia va fi rediscutată la următoarea reuniune NATO, în luna iunie, în baza modului în care va evolua situația până atunci.

„Sensul acestor măsuri nu este de a intra într-o formă de tensiune suplimentară cu Federația Rusă, ci este acela de a o determina să se angajeze în mod profund într-un proces de dialog politic și în sensul de a reduce escaladarea tensiunilor. Dacă Rusia va acționa în această direcție, nu întâmplător ne-am lăsat această posibilitate deschisă, de a reexamina situația în luna iunie, în lumina evenimentelor care se vor scurge din acest moment până la următoarea reuniune ministerială”, ne-a explicat ministrul de Externe, Titus Corlățean, care a participat la discuțiile de marți de la NATO.

Șeful diplomației române a comentat, cu privire la vehiculata retragere parțială a trupelor rusești din apropierea graniței estice a Ucrainei, că ele nu se confirmă și că evoluțiile din zonă „nu sunt neapărat pozitive”. Același lucru l-a spus, mai devreme, și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen: „Din păcate, nu putem confirma retragerea trupelor rusești (de la granița cu Ucraina, n.red.). Noi vedem altceva acolo. Iar aceste mișcări de trupe nu contribuie în niciun fel la dezescaladarea situației”, a declarat Rasmussen, înainte de începerea reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO.

Totodată, șefii diplomațiilor euro-atlantice, reuniți marți la sediul NATO din Bruxelles, au decis să aprobe de principiu o serie de măsuri concrete pe care ramura militară să le includă într-un plan menit să securizeze granița estică a NATO în contextul crizei ruso-ucraineană. Potrivit unui oficial NATO, aceste măsuri se referă la posibile relocări de capabilități militare pe termen nedefinit (aer, apă și sol; echipamente și personal deopotrivă), creșterea numărului de exerciții militare, reviziuirea Forței Rapide de Răspuns a NATO. Miniștrii de Externe și-au dat acordul de principiu pentru aceste măsuri, urmând ca aripa militară să vină, în următoarele săptămâni, cu un plan adecvat de securizare a țărilor din estul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv România.

Posibilitatea relocării unor capacități militare ale NATO în România a fost confirmată și de ministrul de Externe Titus Corlățean, prezent la reuniunea de la Bruxelles. Mai multe, AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
×