Înainte de Crimeea, Traian Băsescu i-a făcut o PROMISIUNE MILITARĂ lui Francois Hollande. Pe urmă, s-a răzgândit

Publicat: 04/04/2014, 12:40
Actualizat: 08/05/2019, 21:14

Consiliul Uniunii Europene a decis, miercuri, în marja summitului UE-Africa, lansarea unei operațiuni militare pentru a ajuta Republica Centrafricană (RCA), unde mii de oameni au murit în ultimul an, în confruntările dintre milițiile musulmane și creștine. Misiunea europeană pe continentul african a fost autorizată de Consiliul de Securitate al ONU (Rezoluția 2134) și a fost subiectul unui mini-summit, la Bruxelles, înaintea reuniunii UE-Africa.

Scopul operațiunii EUFOR RCA este securizarea zonei capitalei, Bangui, și a aeroportului de aici, pentru a stabiliza situația și a pregăti terenul pentru o misiune ONU de menținere a păcii. „Nu vom fi singuri acolo, vor mai fi și alte forțe”, a punctat de mai multe ori, în fața jurnaliștilor, comandantul operațiunii europene în RCA, generalul Philippe Ponties. În formularea sa, mandatul EUFOR RCA este să asigure o forță de suport și tranziție în RCA.

Cum a schimbat Crimeea calculul României

Deși România era unul dintre statele despre care se vehicula încă de la începutul anului că s-a angajat să trimită (30-50 de) soldați în RCA, țara noastră nu figura, miercuri, pe lista statelor contributoare. gândul l-a întrebat pe comandantul operațiunii europene în RCA, generalul Philippe Ponties, dacă zvonurile privind o răzgândire de partea României, în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, sunt adevărate. „Prefer să las autoritățile române să clarifice acest aspect”, a spus generalul Ponties, care a ales să comenteze că planificarea acestei operațiuni a fost îngreunată de evenimentele din Ucraina. „În mod cert”, a subliniat francezul.

Traian Băsescu: „România a avut rețineri majore”

Joi, la finalul summitului UE-Africa, în care situația și misiunea militară din RCA au fost printre subiectele principale, gândul l-a întrebat pe președintele Traian Băsescu despre decizia României de a nu contribui la misiunea EUFOR RCA.

Când i-au fost expuse comentariile generalului Ponties, șeful statului a admis că situația din Ucraina a făcut mult mai dificilă planificarea operațiunii pe continentul african. „Așa este. Și România a avut rețineri majore. Am fost dispuși să participăm cu un contingent operațional în teren, însă având în vedere evenimentele din estul României, din regiunea Mării Negre, am rămas numai cu participarea de Stat Major”, a răspuns Traian Băsescu întrebării adresate de gândul.

Întrebat tot de gândul când anume a luat decizia de a nu mai participa cu un contingent de militari români în RCA, președintele a replicat că s-a întâmplat „săptămâna trecută”, punctând că hotărârea a luat-o după Consiliul European din 21 martie.

De precizat că, la acea reuniune, Traian Băsescu a avut și o scurtă întâlnire bilaterală cu omologul francez, Francois Hollande, căruia îi mai lipseau forțe pentru a forma misiunea pentru RCA. Zilele trecute, am aflat de la surse de la Palatul Elysee că Germania, Italia și Marea Britanie au decis să își suplimenteze contribuțiile, pentru a-i oferi lui Hollande resursele care îi mai lipseau.

Ce țări europene merg în Republica Centrafricană

Franța, statul față de care RCA și-a proclamat independența acum jumătate de veac, este națiunea-cadru a acestei misiuni europene. Există încă 12 state care s-au angajat să contribuie, fie cu militari, fie cu logistică și altfel de capabilități, și acestea sunt: Germania, Spania, Portugalia, Polonia, Georgia, Estonia, Letonia, Italia, Finlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Suedia. Nouă țări oferă trupe, patru furnizează logistica necesară (una dintre ele fiind Germania).

Faza de pregătire a operațiunii va costa aproximativ 26 de milioane de euro, misiunea urmând să aibă un mandat de șase luni de a rămâne pe teritoriul RCA din momentul în care este complet operațională.

Primii soldați europeni vor ajunge în zona Bangui în câteva zile. În total, a informat generalul Ponties într-o conferință de presă, se așteaptă ca numărul maxim de militari să fie de aproximativ 800, însă mulți dintre parametrii misiunii vor fi ajustați la situația de pe teren și la felul în care va evolua ea în perioada următoare.

La sfârșitul lunii mai, se așteaptă ca operațiunea să ajungă la capabilități maxime (apogeu).

Vorbind într-o conferință de presă comună, la Bruxelles, după anunțarea misiunii militare în Republica Centrafricană, Angela Merkel și Francois Hollande și-au exprimat mulțumirea pentru acordul european pentru această misiune. „Vom merge împreună umăr la umăr”, i-a dat asigurări cancelarul german președintelui Franței.

„Lansarea acestei operațiuni arată că UE este hotărâtă să fie pe deplin implicată în eforturile internaționale pentru a reinstaura stabilitatea și securitatea în Bangui și în toată Republica Centrafricană”, a comentat Înaltul Reprezentant al UR pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Catherine Ashton, care le-a mulțumit tuturor statelor – UE și non-UE – care contribuie la această misiune multinațională europeană.

Harta CAR și a conflictului de aici

Sursa: AFP/ONU/World Bank (cronologie până în august 2013)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari