Rețeaua Cosma a fost trimisă în judecată. DNA a cerut arest la domiciliu pentru șeful CJ Prahova

Rețeaua Cosma a fost trimisă în judecată. DNA a cerut arest la domiciliu pentru șeful CJ Prahova
Publicat: 11/04/2014, 19:47
Actualizat: 18/05/2015, 18:04

În Prahova procurorii anchetează două rețele infracționale care se întrepătrund. Prima rețea este una de evaziune fiscală în care sunt implicați oameni de afaceri, funcționari, fiul și fiica șefului Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. A doua rețea este una de trafic de influență care a avut ca obiect trucarea licitațiilor și drenarea fondurilor publice în conturile familiei Cosma. În acest al doilea dosar Mircea Cosma, șeful CJ Prahova și fiul său, Vlad Cosmasunt urmăriți penal de DNA, pentru primul judecătorii dispunând arest la domiciliul. În acest al doilea dosar Mircea Cosma și fiul său Vlad Cosma au fost trimiși în judecată.

În prima rețea, cea de evaziunea fiscală procurorii au constat că peste 130 de firme au păgubit statul de 35 milioane euro printr-un circuit complex de evaziune fiscală și spălare de bani. În acestă rețea este urmărită penal fiica lui Mircea Cosma. În același dosar penal sunt arestați și urmăriți penal Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, membru PSD Prahova și Răzvan Alexe. partener de afaceri și prieten cu Vlad Cosma fiul șefului CJ Prahova, deputat PSD de Mizil.

În cea de a doua rețea procurorii au constatat că Vlad Cosma și Răzvan Alexe au cerut și primit în decurs de un an 1 milion de euro pentru a truca licitații publice ale Consiliului Județean Prahova condus de Mircea Cosma. Procurorii spun că au date care arată că și Mircea Cosma era implicat în acestă rețea. Scopul rețelei era ca prin metoda „subcontractării” până la 50% din banii alocați pentru un contract public să ajungă în conturile suspecților Vlad Cosma sau Răzvan Alexe. Acesta este și cazul finalizat astăzi de procurori

10% din contract pentru Cosma și PSD

Procurorii susțin în rechizitoriu că 10% din șpagă ajungea în conturile PSD și ale lui Mircea Cosma. Iată ce rețin procurorii în dosar:

  • În realizarea rezoluției infracționale, în perioada 2012-2013, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanții celor trei societăți (și altele) și inculpatul Alexe Răzvan – omul de legătură cu președintele Consiliului Județean Prahova, la care – sporadic – a participat și inculpatul Cosma Vlad Alexandru, prezența celui din urmă fiind de natură a întări convingerea pentru ceilalți participanți a respectării înțelegerilor. Ca loc al acestor întâlniri a fost ales un birou închiriat de inculpatul Alexe Răzvan în incinta unui spațiu deținut de o societate controlată de membri familiei Cosma, situat într-o comună din județul Prahova.
  • În această locație, persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitațiile organizate la nivelul Consiliului Județean Prahova, societatea care trebuia să câștige o anume lucrare, costurile estimative de execuție și câștigul obținut, dar și cuantumul „comisioanelor” care trebuiau plătite și anume: 10% pentru președintele autorității publice județene – inculpatul Cosma Mircea și pentru formațiunea politică pe care acesta o reprezenta, sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian – potrivit prerogativelor funcției sale, precum și 1/3 din câștig care se împărțea în mod egal între inculpații Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru – traficanții de influență.
  • Aceste „înțelegeri” au fost materializate în formă scrisă (pentru a deveni explicite participanților la discuții) de către inculpatul Alexe Răzvan, dar și de o altă persoană. (sursa: comunicat DNA)

DNA: Cosma și-a înstrăinat avea prin partaj

Procurorii au mai cerut și mărua arestării la domiciliu a lui Mircea Cosma. Anchetatorii susțin că șeful CJ Prahova înstrăinat o parte din bunuri asfel încât să nu i se poate pună sechestru pe avere. De asemenea Cosma a încălcat regimul impus prin controlul judiciar. „Procurorii au propus rezolvarea chestiunii prealabile, constând în anularea unei donații făcută de inculpatul Cosma Vlad Alexandru, și anularea actului de partaj voluntar efectuat de inculpatul Cosma Mircea, ambele autentificate la data de 20 februarie 2014, pentru cauză ilicită”, se arată în comunicatul DNA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii