Rețeaua Cosma a fost trimisă în judecată. DNA a cerut arest la domiciliu pentru șeful CJ Prahova

Rețeaua Cosma a fost trimisă în judecată. DNA a cerut arest la domiciliu pentru șeful CJ Prahova
Publicat: 11/04/2014, 19:47
Actualizat: 18/05/2015, 18:04

În Prahova procurorii anchetează două rețele infracționale care se întrepătrund. Prima rețea este una de evaziune fiscală în care sunt implicați oameni de afaceri, funcționari, fiul și fiica șefului Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. A doua rețea este una de trafic de influență care a avut ca obiect trucarea licitațiilor și drenarea fondurilor publice în conturile familiei Cosma. În acest al doilea dosar Mircea Cosma, șeful CJ Prahova și fiul său, Vlad Cosmasunt urmăriți penal de DNA, pentru primul judecătorii dispunând arest la domiciliul. În acest al doilea dosar Mircea Cosma și fiul său Vlad Cosma au fost trimiși în judecată.

În prima rețea, cea de evaziunea fiscală procurorii au constat că peste 130 de firme au păgubit statul de 35 milioane euro printr-un circuit complex de evaziune fiscală și spălare de bani. În acestă rețea este urmărită penal fiica lui Mircea Cosma. În același dosar penal sunt arestați și urmăriți penal Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, membru PSD Prahova și Răzvan Alexe. partener de afaceri și prieten cu Vlad Cosma fiul șefului CJ Prahova, deputat PSD de Mizil.

În cea de a doua rețea procurorii au constatat că Vlad Cosma și Răzvan Alexe au cerut și primit în decurs de un an 1 milion de euro pentru a truca licitații publice ale Consiliului Județean Prahova condus de Mircea Cosma. Procurorii spun că au date care arată că și Mircea Cosma era implicat în acestă rețea. Scopul rețelei era ca prin metoda „subcontractării” până la 50% din banii alocați pentru un contract public să ajungă în conturile suspecților Vlad Cosma sau Răzvan Alexe. Acesta este și cazul finalizat astăzi de procurori

10% din contract pentru Cosma și PSD

Procurorii susțin în rechizitoriu că 10% din șpagă ajungea în conturile PSD și ale lui Mircea Cosma. Iată ce rețin procurorii în dosar:

  • În realizarea rezoluției infracționale, în perioada 2012-2013, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanții celor trei societăți (și altele) și inculpatul Alexe Răzvan – omul de legătură cu președintele Consiliului Județean Prahova, la care – sporadic – a participat și inculpatul Cosma Vlad Alexandru, prezența celui din urmă fiind de natură a întări convingerea pentru ceilalți participanți a respectării înțelegerilor. Ca loc al acestor întâlniri a fost ales un birou închiriat de inculpatul Alexe Răzvan în incinta unui spațiu deținut de o societate controlată de membri familiei Cosma, situat într-o comună din județul Prahova.
  • În această locație, persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitațiile organizate la nivelul Consiliului Județean Prahova, societatea care trebuia să câștige o anume lucrare, costurile estimative de execuție și câștigul obținut, dar și cuantumul „comisioanelor” care trebuiau plătite și anume: 10% pentru președintele autorității publice județene – inculpatul Cosma Mircea și pentru formațiunea politică pe care acesta o reprezenta, sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian – potrivit prerogativelor funcției sale, precum și 1/3 din câștig care se împărțea în mod egal între inculpații Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru – traficanții de influență.
  • Aceste „înțelegeri” au fost materializate în formă scrisă (pentru a deveni explicite participanților la discuții) de către inculpatul Alexe Răzvan, dar și de o altă persoană. (sursa: comunicat DNA)

DNA: Cosma și-a înstrăinat avea prin partaj

Procurorii au mai cerut și mărua arestării la domiciliu a lui Mircea Cosma. Anchetatorii susțin că șeful CJ Prahova înstrăinat o parte din bunuri asfel încât să nu i se poate pună sechestru pe avere. De asemenea Cosma a încălcat regimul impus prin controlul judiciar. „Procurorii au propus rezolvarea chestiunii prealabile, constând în anularea unei donații făcută de inculpatul Cosma Vlad Alexandru, și anularea actului de partaj voluntar efectuat de inculpatul Cosma Mircea, ambele autentificate la data de 20 februarie 2014, pentru cauză ilicită”, se arată în comunicatul DNA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani