Mii de irakieni se ridică împotriva jihadiștilor. „Dacă rămân acasă și dacă și alții fac la fel, cine ne va apăra onoarea?”

Mii de irakieni se ridică împotriva jihadiștilor. Dacă rămân acasă și dacă și alții fac la fel, cine ne va apăra onoarea?
Publicat: 13/06/2014, 21:45
Actualizat: 15/06/2014, 20:10

Hisham Isa a plecat către Bagdad vineri dimineața, fără să-și anunțe soția, pentru a se alătura „armatei populare” formate din voluntari hotărâți să-și apere țara de ofensiva jihadiștilor care se apropie de capitala irakiană.

Veniți din diferite provincii, ei s-au adunat la baza al-Muthanna, în centrul Bagdadului, așteptând să fie repartizați în diferite centre de antrenament create special de către autorități la Taji, în nordul capitalei.

Hisham are doar 23 de ani. Soția sa, cu care s-a căsătorit în urmă cu o lună și jumătate, nu voia ca el să plece, așa că a plecat de acasă în zori, împreună cu socrul său.

„Ea nu-și dă seama de pericolul care amenință țara. Dacă rămân acasă și dacă și alții fac la fel, cine ne va apăra onoarea?”, a declarat el pentru AFP.

În doar câteva zile jihadiști din cadrul grupării Statul Islamic în Irak și Levant (SIIL) au reușit să preia controlul asupra orașului Mosul și provinciei acestuia Ninive (nord), orașului Tikrit, din zona căruia este originar fostul dictator Saddam Hussein, și altor regiuni din provincia Salaheddine, dar și asupra unor sectoare din provinciile Diyala (est) și Kirkuk (nord), profitând de debandada creată în rândul forțelor de securitate. Ei avansează către Bagdad.

Hisham Isa și socrul său Hamad Kamel Hussein apreciază că următoarele confruntări vor fi „cruciale, pentru că nu trebuie să ne abandonăm țara pe mâna extremiștilor” din cadrul SIIL.

Hamad Kamel Hussein, în vârstă de 45 de ani și tatăl a zece copii, a făcut parte din armata lui Saddam Hussein, fostul președinte irakian, îndepărtat de la putere în 2003, în urma invaziei americane, și executat ulterior.

„Am auzit apelul către voluntari și m-am grăbit, luându-l și pe ginerele meu, pentru că este de datoria noastră să ne apărărm țara de jihadiști”, a declarat el.

– Aflux de voluntari

Cel mai influent demnitar șiit din Irak i-a îndemnat și el, vineri, pe irakieni să pună mâna pe arme pentru a opri ofensiva fulgerătoare a jihadisștilor sunniți.

„Irakul se confruntă cu o provocare majoră și cu un pericol extraordinar. Teroriștii nu vor să dețină controlul doar asupra câtorva provincii, au anunțat că vor toate provinciile, inclusiv Bagdadul, Kerbala și Najaf. Din acest punct, responsabilitatea de a-i înfrunta și de a lupta împotriva lor le revine tuturor și nu privește doar o singură confesiune sau o singură parte”, a declarat Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă șiită din Irak, într-un mesaj citit de reprezentantul său la Kerbala, la sud de Bagdad.

Răspunzând apelului, „mii de voluntari de toate vârstele” se înrolează, a anunțat generalul Fadhel Abdel Saheb, însărcinat cu tabăra de recrutare al-Muthanna. Este un aflux „fără precedent”, a apreciat el.

Între aceștia, „un anumit număr de ofițeri s-a prezentat pentru a-i încadra”, și-a exprimat generalul satisfacția.

Voluntarii se adună mai întâi în această fostă bază aeriană din centrul Bagdadului, după care sunt conduși la Taji, către centre de antrenament deschise în mod special.

Mohammed Mehdi Saleh, un ofițer din armata rezerviștilor pregătit să reia lupta, își exprimă hotărârea de a „servi țara” și cere ca foștii militari să fie chemați.

„Dragostea față de țară și dorința de a o servi m-au determinat să nu ratez apelul (…). Irakul este în pericol și este momentul să-l servim”, a declarat el.

„Aceasta este țara profeților și a civilizațiilor. Cum să lăsăm bandiți și teroriști să o guverneze?, a continuat ofițerul.

De la începutul ofensivei jihadiste, peste 500.000 de civili au părăsit Mosulul, a anunțat Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), care preconizează „o criză umanitară prelungită” în Irak. Alte aproximativ 40.000 de persoane au fugit, vineri, din calea confruntărilor armate la Tikrit și Samarra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Mașinile care au primit interzis pe șosele. Se aplică din 20 Mai, ora 00:00
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la...
×