Mii de irakieni se ridică împotriva jihadiștilor. „Dacă rămân acasă și dacă și alții fac la fel, cine ne va apăra onoarea?”

Mii de irakieni se ridică împotriva jihadiștilor. Dacă rămân acasă și dacă și alții fac la fel, cine ne va apăra onoarea?
Publicat: 13/06/2014, 21:45
Actualizat: 15/06/2014, 20:10

Hisham Isa a plecat către Bagdad vineri dimineața, fără să-și anunțe soția, pentru a se alătura „armatei populare” formate din voluntari hotărâți să-și apere țara de ofensiva jihadiștilor care se apropie de capitala irakiană.

Veniți din diferite provincii, ei s-au adunat la baza al-Muthanna, în centrul Bagdadului, așteptând să fie repartizați în diferite centre de antrenament create special de către autorități la Taji, în nordul capitalei.

Hisham are doar 23 de ani. Soția sa, cu care s-a căsătorit în urmă cu o lună și jumătate, nu voia ca el să plece, așa că a plecat de acasă în zori, împreună cu socrul său.

„Ea nu-și dă seama de pericolul care amenință țara. Dacă rămân acasă și dacă și alții fac la fel, cine ne va apăra onoarea?”, a declarat el pentru AFP.

În doar câteva zile jihadiști din cadrul grupării Statul Islamic în Irak și Levant (SIIL) au reușit să preia controlul asupra orașului Mosul și provinciei acestuia Ninive (nord), orașului Tikrit, din zona căruia este originar fostul dictator Saddam Hussein, și altor regiuni din provincia Salaheddine, dar și asupra unor sectoare din provinciile Diyala (est) și Kirkuk (nord), profitând de debandada creată în rândul forțelor de securitate. Ei avansează către Bagdad.

Hisham Isa și socrul său Hamad Kamel Hussein apreciază că următoarele confruntări vor fi „cruciale, pentru că nu trebuie să ne abandonăm țara pe mâna extremiștilor” din cadrul SIIL.

Hamad Kamel Hussein, în vârstă de 45 de ani și tatăl a zece copii, a făcut parte din armata lui Saddam Hussein, fostul președinte irakian, îndepărtat de la putere în 2003, în urma invaziei americane, și executat ulterior.

„Am auzit apelul către voluntari și m-am grăbit, luându-l și pe ginerele meu, pentru că este de datoria noastră să ne apărărm țara de jihadiști”, a declarat el.

– Aflux de voluntari

Cel mai influent demnitar șiit din Irak i-a îndemnat și el, vineri, pe irakieni să pună mâna pe arme pentru a opri ofensiva fulgerătoare a jihadisștilor sunniți.

„Irakul se confruntă cu o provocare majoră și cu un pericol extraordinar. Teroriștii nu vor să dețină controlul doar asupra câtorva provincii, au anunțat că vor toate provinciile, inclusiv Bagdadul, Kerbala și Najaf. Din acest punct, responsabilitatea de a-i înfrunta și de a lupta împotriva lor le revine tuturor și nu privește doar o singură confesiune sau o singură parte”, a declarat Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă șiită din Irak, într-un mesaj citit de reprezentantul său la Kerbala, la sud de Bagdad.

Răspunzând apelului, „mii de voluntari de toate vârstele” se înrolează, a anunțat generalul Fadhel Abdel Saheb, însărcinat cu tabăra de recrutare al-Muthanna. Este un aflux „fără precedent”, a apreciat el.

Între aceștia, „un anumit număr de ofițeri s-a prezentat pentru a-i încadra”, și-a exprimat generalul satisfacția.

Voluntarii se adună mai întâi în această fostă bază aeriană din centrul Bagdadului, după care sunt conduși la Taji, către centre de antrenament deschise în mod special.

Mohammed Mehdi Saleh, un ofițer din armata rezerviștilor pregătit să reia lupta, își exprimă hotărârea de a „servi țara” și cere ca foștii militari să fie chemați.

„Dragostea față de țară și dorința de a o servi m-au determinat să nu ratez apelul (…). Irakul este în pericol și este momentul să-l servim”, a declarat el.

„Aceasta este țara profeților și a civilizațiilor. Cum să lăsăm bandiți și teroriști să o guverneze?, a continuat ofițerul.

De la începutul ofensivei jihadiste, peste 500.000 de civili au părăsit Mosulul, a anunțat Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), care preconizează „o criză umanitară prelungită” în Irak. Alte aproximativ 40.000 de persoane au fugit, vineri, din calea confruntărilor armate la Tikrit și Samarra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste