Tribunalul București: Prodecanul Șerbănescu a creat impresia că facultatea se poate promova contra unei sume de bani

Tribunalul București: Prodecanul Șerbănescu a creat impresia că facultatea se poate promova contra unei sume de bani
Publicat: 22/07/2014, 18:29
Actualizat: 02/02/2019, 08:33

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București (TB) care a dispus arestare lui Șerbănescu a ținut cont, în luarea decizei, de faptul că Șerbănescu, în calitate de cadru didactic, având titlul de conferențiar universitar doctor și prodecan al unei unități universitare de stat care are un anumit prestigiu, se bucură de o anumită poziție socială.

Pe de altă parte, în motivare se subliniază că pericolul social în acest caz este dat de avantajul creat studenților care promovează examenul de licență după ce au dat mită.

„Pericolul social rezidă din faptul că se creează un avantaj studenților care promovează examenul de licență în acest sens (contra unor sume de bani – n.r.) față de cei care îl promovează în mod corect, existând riscul ca un student care a fraudat examenul prin cumpărarea influenței să beneficieze de rezultatele promovării examenului, în sensul dobândirii unor avantaje profesionale, cum ar fi angajarea în diverse instituții, așa cum de altfel a și declarat inculpatul arătând că cei ‘ajutați’ de el erau avuți în vedere de societățile de asigurări cu care acesta colabora, în detrimentul celor care își obțineau diplomele în mod cinstit, urmând să aplice fiecare, fără sprijin pentru ocuparea unui loc de muncă în domenii ce aveau legătură cu materia pentru care susțineau examenul de licență, dar și din faptul ca în conștiința opiniei publice se creează opinia că sistemul poate fi fraudat chiar de către persoanele ce sunt numite de reprezentanții statului să vegheze la buna desfășurare a unor examene de asemenea anvergură, persoane împotriva cărora nu se ia niciun fel de măsură și care nu sunt trase la răspundere penală așa cum ar trebui să se întâmple cu orice persoană care a comis un delict în această societate și cu atât mai mult de către persoanele care sunt puse să preîntâmpine astfel de evenimente, și nu să le creeze”, subliniază, instanța în motivarea deciziei.

Tot în motivare, judecătorul arată că modul de operare al lui Șerbănescu denotă „specializare și o abilitate sporită” de a folosi metode care să îngreuneze identificarea și tragerea la răspundere penală, fiind în relaționare cu alte cadre didactice.

„Acordarea unor lucrări de licență gata elaborate cu asigurarea unei note corespunzătoare de trecere a examenului de licență are efecte în ceea ce privește acordarea diplomelor de licență și implicit a statutului de absolvent al unor studii superioare economice al unei instituții de stat de prestigiu astfel încât considerăm și din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive față de inculpat”, se mai menționează în motivarea instanței TB.

În 19 iulie, prodecanul Facultății de Finanțe-Bănci din ASE București a fost arestat pentru 30 de zile, fiind suspectat că ar fi primit de la studenți între 400 de lei și 400 de euro în schimbul unor lucrări de licență gata elaborate și al unor note de promovare.

Măsura dispusă Tribunalul Capitalei nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Potrivit Parchetului instanței supreme, Iuliu Cosmin Șerbănescu este urmărit penal pentru șase infracțiuni de luare de mită și una de trafic de influență.

Acesta, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări și reasigurări, a cerut și primit de la studenți sume între între 400 de lei și 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licență gata elaborate, în formă digitală, susțin anchetatorii.

Procurorii mai spun că Șerbănescu le-ar fi garantat studenților că el, în calitate și de membru al comisiei de licență, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licență.

De asemenea, prodecanul „a acceptat să-și traficheze influența, în schimbul banilor primiți, prin intervenții la profesorii coordonatori ai lucrărilor de licență și membri ai comisiilor de examinare, în vederea promovării examenelor de an și a celor de licență”.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 18 iulie, trei percheziții în București, la locuința Iuliu Cosmin Șerbănescu, la biroul acestuia din cadrul facultății și la sediul ASE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Statul plăteşte câte 15.000 de lei. Românii ce vor primi cele 2 vouchere. E urgent
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu