Tribunalul București: Prodecanul Șerbănescu a creat impresia că facultatea se poate promova contra unei sume de bani

Tribunalul București: Prodecanul Șerbănescu a creat impresia că facultatea se poate promova contra unei sume de bani
Publicat: 22/07/2014, 18:29
Actualizat: 02/02/2019, 08:33

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București (TB) care a dispus arestare lui Șerbănescu a ținut cont, în luarea decizei, de faptul că Șerbănescu, în calitate de cadru didactic, având titlul de conferențiar universitar doctor și prodecan al unei unități universitare de stat care are un anumit prestigiu, se bucură de o anumită poziție socială.

Pe de altă parte, în motivare se subliniază că pericolul social în acest caz este dat de avantajul creat studenților care promovează examenul de licență după ce au dat mită.

„Pericolul social rezidă din faptul că se creează un avantaj studenților care promovează examenul de licență în acest sens (contra unor sume de bani – n.r.) față de cei care îl promovează în mod corect, existând riscul ca un student care a fraudat examenul prin cumpărarea influenței să beneficieze de rezultatele promovării examenului, în sensul dobândirii unor avantaje profesionale, cum ar fi angajarea în diverse instituții, așa cum de altfel a și declarat inculpatul arătând că cei ‘ajutați’ de el erau avuți în vedere de societățile de asigurări cu care acesta colabora, în detrimentul celor care își obțineau diplomele în mod cinstit, urmând să aplice fiecare, fără sprijin pentru ocuparea unui loc de muncă în domenii ce aveau legătură cu materia pentru care susțineau examenul de licență, dar și din faptul ca în conștiința opiniei publice se creează opinia că sistemul poate fi fraudat chiar de către persoanele ce sunt numite de reprezentanții statului să vegheze la buna desfășurare a unor examene de asemenea anvergură, persoane împotriva cărora nu se ia niciun fel de măsură și care nu sunt trase la răspundere penală așa cum ar trebui să se întâmple cu orice persoană care a comis un delict în această societate și cu atât mai mult de către persoanele care sunt puse să preîntâmpine astfel de evenimente, și nu să le creeze”, subliniază, instanța în motivarea deciziei.

Tot în motivare, judecătorul arată că modul de operare al lui Șerbănescu denotă „specializare și o abilitate sporită” de a folosi metode care să îngreuneze identificarea și tragerea la răspundere penală, fiind în relaționare cu alte cadre didactice.

„Acordarea unor lucrări de licență gata elaborate cu asigurarea unei note corespunzătoare de trecere a examenului de licență are efecte în ceea ce privește acordarea diplomelor de licență și implicit a statutului de absolvent al unor studii superioare economice al unei instituții de stat de prestigiu astfel încât considerăm și din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive față de inculpat”, se mai menționează în motivarea instanței TB.

În 19 iulie, prodecanul Facultății de Finanțe-Bănci din ASE București a fost arestat pentru 30 de zile, fiind suspectat că ar fi primit de la studenți între 400 de lei și 400 de euro în schimbul unor lucrări de licență gata elaborate și al unor note de promovare.

Măsura dispusă Tribunalul Capitalei nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Potrivit Parchetului instanței supreme, Iuliu Cosmin Șerbănescu este urmărit penal pentru șase infracțiuni de luare de mită și una de trafic de influență.

Acesta, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări și reasigurări, a cerut și primit de la studenți sume între între 400 de lei și 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licență gata elaborate, în formă digitală, susțin anchetatorii.

Procurorii mai spun că Șerbănescu le-ar fi garantat studenților că el, în calitate și de membru al comisiei de licență, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licență.

De asemenea, prodecanul „a acceptat să-și traficheze influența, în schimbul banilor primiți, prin intervenții la profesorii coordonatori ai lucrărilor de licență și membri ai comisiilor de examinare, în vederea promovării examenelor de an și a celor de licență”.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 18 iulie, trei percheziții în București, la locuința Iuliu Cosmin Șerbănescu, la biroul acestuia din cadrul facultății și la sediul ASE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!