Bacteriile, un posibil tratament anticancer

Bacteriile, un posibil tratament anticancer
Publicat: 14/08/2014, 17:59
Actualizat: 20/05/2015, 19:39

Concluziile preliminare ale studiului oferă speranța că tratamentul experimental ar putea fi mult mai eficient decât terapiile actuale în cazul unor tumori inoperabile, cum sunt cancerul la plămâni, cancerul mamar și tumorile pancreatice, care adeseori nu răspund la radioterapie și chimioterapie.

Radioterapia are nevoie de oxigen pentru a ucide celulele, dar interiorul tumorilor este aproape lipsit de oxigen. Chimioterapia este dependentă de vasele de sânge pentru a transporta medicamentele în interiorul tumorilor, care, însă, sunt aproape lipsite de o rețea sangvină.

„Aceste condiții fac din tumori gazda perfectă pentru bacteriile care trăiesc în medii sărace în oxigen”, a declarat unul dintre autorii studiului, oncologul Shibin Zhou, de la Johns Hopkins Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center din Baltimore, Maryland.

Medicii au încercat să folosească bacterii streptococcus pentru a distruge tumorile canceroase în urmă cu un secol. Acea tentativă, dar și altele mai recente, folosind salmonela, s-au dovedit a fi toxice și/sau ineficiente.

Ideea nu a fost însă abandonată și, în urmă cu zece ani, cercetătorii au reluat studiile folosind bacteria Clostridium novyi, prezentă în sol și materii fecale. Medicii au modificat genetic bacteria, îndepărtând porțiunea de ADN responsabilă de producerea unei proteine toxice, și au decis să injecteze doar spori ai bacteriei, mult mai puțin susceptibili de provocarea unei infecții.

Echipa de medici a cerut apoi ajutorul unor medici veterinari oncologi de la șapte spitale de profil din Statele Unite ale Americii. Șaisprezece câini au primit injecții ce conțineau o sută de milioane de spori de Clostridium novyi.

Cercetătorii au ales câinii pentru experiment, în locul animalelor de laborator cum ar fi șoarecii, pentru că formele de cancer care apar la câini sunt similare celor umane, din punct de vedere genetic, crescând astfel relevanța rezultatelor.
Tumorile canceroase s-au micșorat în cazul a trei dintre cei șaisprezece câini și au dispărut în cazul altor trei animale, potrivit lucrării publicate în Science Translational Medicine.

De asemenea, o pacientă internată la M.D. Anderson Cancer Center în Houston, cu o formă agresivă de cancer abdominal, care se răspândise la ficat, plămâni, oase și unul dintre brațe, a primit o injecție cu 10.000 de spori. Bacteriile a fost introduse într-o tumoare metastatică de pe braț. Inițial, pacienta a făcut febră mare și a acuzat dureri severe (un semn că sistemul său imunitar lupta împotriva cancerului), dar ulterior tumoarea s-a micșorat, retrăgându-se în interiorul și înconjurând osul brațului. Tumorile din celelalte zone ale corpului au continuat să crească.

Ce pare să se întâmple, a explicat medicul Shibin Zhou, este că sporii eliberează enzime care distrug celulele canceroase din preajmă, „ceea ce numim bio-chirurgie”. De asemenea, sistemul imunitar detectează bacteria și trimite celule ce omoară țesutul canceros.

În prezent, are loc un proces de recrutare a pacienților cu tumori canceroase solide, care nu răspund la terapiile convenționale, pentru a fi incluși într-o serie de teste clinice necesare stabilirii dozei optime și sigure de spori de Clostridium. Cercetătorii au precizat că testele și formalitățile necesare recunoașterii acestei noi forme de tratament vor dura mulți ani.

Bogdan Enache, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Lege nouă pentru cei care stau la bloc. Va fi interzis pentru administratorii de bloc...
Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×