CRIZA DIN UCRAINA. Kievul acuză Moscova că a trimis lansatoare de rachete separatiștilor

CRIZA DIN UCRAINA. Kievul acuză Moscova că a trimis lansatoare de rachete separatiștilor
Publicat: 17/08/2014, 19:51
Actualizat: 02/02/2019, 19:59

„Un MiG-29 a fost doborât de către teroriști duminică dimineața, după ce și-a îndeplinit cu bine sarcina, lichidând un grup” de rebeli, a declarat Leonid Matiuhin, un purtător de cuvânt al operațiunii militare din estul țării. „Pilotul s-a catapultat. În urma unei operațiuni de căutare, a fost găsit, iar în prezent de află într-un loc sigur”, a afirmat el.

De asemenea, armata ucraineană și-a exprimat satisfacția față de preluarea controlului, de la separatiști, asupra unui comisariat de poliție aflat în Lugansk, un baston al insurgenților proruși.

Armata a acuzat totodată Rusia că a introdus în Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad, de pe teritoriul rusesc. „O coloană militară în care se aflau trei sisteme de tip Grad a pătruns din Rusia, prin satul (ucrainean) Diakove, în direcția Nîjni Nagolcik”, la aproximativ 76 de kilometri nord de bastionul rebel Lugansk, a declarat Andrei Lișenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. Drone rusești (avioane fără pilot) au încălcat în zece rânduri spațiul aerian ucrainean în ultimele 24 de ore”, a mai spus el.

„Negocierile vor fi dificile. Este extrem de important să oprim fluxurile de armament și mercenari dinspre Rusia”

Aceste evoluții creează un context tensionat pentru reuniunea de la Berlin de duminică după-amiaza între șefii diplomațiilor germană, franceză, rusă și ucraineană, o încercare de a mai calma tensiunile provocate vineri, după ce Kievul a anunțat că a „distrus” o parte a unei coloane de blindate rusești.

Pătrunderea acestei coloane pe teritoriu Ucrainei, observată de către jurnaliști britanici și confirmată de către Kiev, a provocat un val de reacții de indignare din partea occidentalilor. „Mergem la Berlin. Negocierile vor fi dificile. Este extrem de important să oprim fluxurile de armament și mercenari dinspre Rusia”, a anunțat duminică într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin.

Separatiștii spun că dispun de 150 de tancuri, vehicule de luptă și transportoare blindate

Despre fluxul de mercenari dinspre Rusia vorbește chiar așa zisul premier al autoproclamatei republici Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a anunțat că rebelilor li s-au alăturat 1.200 de luptători care s-au antrenat timp de patru luni în Federația Rusă. Potrivit acestuia, printre ei s-ar afla „turci, numeroși sârbi, italieni și germani și chiar doi români”.

Zaharcenko, care a devenit „premier” al „republicii populare Donețk” (DPR) săptămâna trecută, a făcut aceste anunțuri în „parlamentul” rebelilor, vineri, o înregistrare video a acestui discurs, susținut în limba rusă, fiind postată pe YouTube.

„În prezent, pe axa coridorului (care leagă rebelii din Donețk cu cei din Lugansk și de la frontiera cu Rusia) există, au fost acumulate, rezerve după cum urmează: 150 de unități de echipament militar, dintre care aproximativ 30 sunt tancuri, iar restul sunt vehicule de infanterie de luptă și transportoare blindate de personal, dar și 1.200 de oameni care au fost antrenați timp de patru luni pe teritoriul Federației ruse”, a spus el, înțesându-și discursul cu multe elemente de jargon militar.

Kremlinul dezminte că ar fi furnizat armament separatiștilor

Kremlinul a dezmințit duminică informații răspândite de către „premierul” „republicii populare Donețk” (DPR) Aleksandr Zaharcenko, potrivit cărora Rusia a livrat echipament militar separatiștilor proruși în Ucraina.

„Am repetat în mai multe rânduri că nu livrăm niciun echipament militar acolo”, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de agenții rusești de presă.

Ucraina a anunțat vineri că a distrus o parte a unei coloane de blindate care a trecut frontiera din Rusia joi seara. Ministerul rus al Apărării a replicat că această incursiune este doar o fantezie a Kievului, Moscova dezmințind că-i înarmează sau antrenează în mod direct pe rebeli. Occidentalii au reacționat condamnând implicarea Rusiei. UE a avertizat că orice acțiune militară unilaterală în Ucraina, indiferent de pretext, inclusiv un ajutor umanitar, va fi considerată o încălcare a legislației internaționale, iar cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și l-a îndemnat să pună capăt acestor transferuri.

Peste 2.000 de civili și combatanți au fost uciși de la jumătatea lui aprilie în estul Ucrainei, în confruntări între trupe trimise de Kiev – să pună capăt unei insurecții separatiste proruse în regiunile Donețk și Lugansk – și insurgenți.

Crucea Roșie: Inspecția convoiului din Rusia nu a început încă

Un uriaș convoi rusesc cu ajutoare umanitare trimis de Rusia rebelilor se află blocat de partea rusă a frontierei, la o distanță de două ore de condus de Lugansk, așteptând să pătrundă pe teritoriul ucrainean. Reprezentanți ai Comitetului Internațional al Crucii Rușii (CICR) se află la locul unde să găsește convoiul umanitar rusesc trimis în estul Ucrainei, dar inspecția nu a început încă, a declarat o purtătoare de cuvânt CICR la Moscova, relatează AFP.

„Reprezentanții noștri se află la convoi. Pentru moment nu inspectează ce conțin” camioanele, a declarat pentru AFP Viktoria Zotikova. „S-a ajuns la un acord ieri (sâmbătă) asupra modalităților de inspectare, dar inspecția nu a început încă. Mă îndoiesc că va începe astăzi (duminică)”, a continuat ea.

Un reprezentant al Ministerului rus pentru Situații de Urgență, însărcinat cu conducerea convoiului, Serghei Karavaițev, a declarat pentru AFP că un reprezentant al Crucii Roșii se află la fața locului, dar „nu face altceva decât să privească”. „Situația convoiului nu s-a schimbat. Crucea Roșie nu a început inspecția”, a declarat la Kiev Serghii Astahov, un purtător de cuvânt al grănicerilor ucraineni, care se află, de asemenea, la fața locului.

Cele aproximativ 300 de camioane rusești, la bordul cărora se află aproximativ 1.800 de tone de ajutoare potrivit Moscovei, sunt blocate de joi la aproximativ 30 de kilometri de postul de forntieră rus Donețk, în localitatea rusească Kamensk-Șahtinski. Camioanele sunt încărcate doar pe jumătate, explicația furnizată de Moscova fiind că vehiculele ar fi noi, nu au rodajul făcut și ar putea suferi defecțiuni tehnice dacă ar fi încărcate la întreaga capacitate.

Kievul și Moscova au ajuns la un acord asupra „modului de a se proceda la inspectarea convoiului” cu ajutor umanitar, a declarat sâmbătă Pascal Cuttat, reprezentantul CICR în Rusia. Crucea Roșie așteaptă „garanții de securitate” pentru efectuarea transportului de cealaltă parte a frontierei.

Iar Kievul, care a recunoscut sâmbătă seara „legalitatea” convoiului rusesc, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Guvernului, urmează să autorizeze în mod oficial intrarea încărcăturii pe teritoriul ucrainean. C

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×