Antena3, atenționată de CNA din cauza „bășcăliei” lui Gâdea și Ciuvică la adresa lui Aliodor Manolea

Antena3, atenționată de CNA din cauza bășcăliei lui Gâdea și Ciuvică la adresa lui Aliodor Manolea
Publicat: 14/10/2014, 16:32
Actualizat: 14/10/2014, 17:59

CNA a analizat, în ședința de marți, o adresă primită de la psihologul Aliodor Manolea, în care acesta reclama un dialog între participanții la emisiunea „Sinteza zilei” din 24 martie.

În respectiva emisiune a fost difuzat un drept la replică primit de la Aliodor Manolea, care apoi a fost comentat de realizatorul emisiunii, Mihai Gâdea, alături de invitații Mugur Ciuvică și Adrian Ursu.

În data de 18 martie, CNA a impus Antena 3 să îi acorde dreptul la replică psihologului Aliodor Manolea. Manolea a transmis la momentul respectiv o plângere prealabilă CNA, precizând că în emisiunea „Sinteza zilei” difuzată pe 3 și 4 decembrie 2013, Antena 3 i-a adus prejudicii demnității umane și dreptului la imagine prin afirmații de genul „omul care lucrează cu spiritele”, „vrăjitorul”, „parapsihologul”.

Însă, Aliodor Manolea nu a fost mulțumit de modul în care i-a fost acordat dreptul la replică și a reclamat din nou Antena 3 la CNA.

În ședința de marți a Consiliului, reprezentanta Antena 3, Mirela Bomboe, a spus că televiziunea i-a acordat dreptul la replică lui Aliodor Manolea, întrucât CNA a decis acest lucru, însă, potrivit legislației audiovizualului, acest drept la replică nu s-ar fi impus.

Bomboe a spus că dreptul la replică a fost impus de CNA pentru „o singură frază” pe care Mugur Ciuvică a afirmat-o în legătură cu Aliodor Manolea. „A spus despre acesta că ar fi un vrăjitor. I-ați dat dreptul la replică pentru o opinie (…) Opinia domnului Ciuvică nu se preta la un drept la replică. Era o opinie, nu o faptă neadevărată care să se preteze la un drept la replică. Așa s-a ajuns la situația aceasta. I s-a acordat acel drept la replică, dar noi am considerat că nu a fost lezată în niciun fel imaginea domnului Manolea (…) Noi considerăm neîntemeiată această revenire a domnului Manolea la CNA, cu atât mai mult cu cât a beneficiat nejustificat la un drept la replică”, a spus Mirela Bomboe. Ea a mai spus că Manolea a și dat în judecată Antena 3, precizând că el încearcă prin aceste decizii ale Consiliului să strângă mai multe probe pentru dosarul din instanță.

În replică, membrul Consiliului Valentin Jucan a spus că CNA i-a oferit posibilitatea lui Aliodor Manolea „să își apere imaginea”. „Dreptul la replică nu trebuie comentat sau ridiculizat. Obligația dumneavoastră era să nu comentați, conform articolului 57 din Codul audiovizualului”, a spus Jucan.

Însă, Mirela Bomboe a spus că Antena 3 a difuzat dreptul la replică al lui Manolea fără comentarii. „A fost dat exact așa cum a fost transmis de domnul Manolea. Era o emisiune în direct, era greu de crezut că cineva nu ar fi reacționat la acel drept la replică, după difuzarea sa. Reacția (realizatorului și a invitaților, n.r.) a fost normală și nu premeditată. În sine, situația nu se preta la niciun drept la replică sub nicio formă”, a mai spus Bomboe.

Pe de altă parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus că Antena 3 a făcut „toate eforturile” să „pitească” dreptul la replică al lui Manolea.

Christian Mititelu a făcut referire și la „lipsa de umilință” pe care o are „grupul” din studioul Antena 3. „Vrăjitorul cu vrăjitoria lui a câștigat în fața vrăjelilor din studio (…) Ar trebui să ia aminte (cei din studioul Antena 3, n.r) (…) Dacă poți să-l faci vrăjitor, poți să-l faci și pe altul hoț, escroc, mincinos”, a spus Christian Mititelu, făcând referire la faptul că, după difuzarea dreptului la replică în emisiunea „Sinteza zilei”, au fost făcute comentarii referitoare la „vrăjelile” pe care le face „un vrăjitor”.

De asemenea, Christian Mititelu a spus că „aceeași echipă” de la Antena 3 funcționează uneori „în registrul de bășcălie și de ponegrire”, iar „în alte ocazii – mai ales dacă este vorba despre domn’ profesor (Dan Voiculescu, n.r.) – își ia un aer grav”. „Aceeași oameni își pierd veselia dintr-odată”, a mai spus Mititelu.

Mirela Bomboe a spus însă că dreptul „nu a fost ascuns sub nicio formă”. „A fost dat în cadrul emisiunii, după o pauză. Nu este singurul drept la replică difuzat așa”, a mai spus Bomboe.

„Indiferent cât este de ciudat domnul Aliodor Manolea are și el dreptul la propria imagine (…) Lui i s-a lezat dreptul la replică și trebuia rectificat (…) E adevărat că textul dreptului la replică nu a fost întrerupt, dar tot ce urmează e un comentariu al dreptului la replică bășcălios”, a spus și membrul CNA Florin Gabrea.

În cele din urmă, la propunerea lui Florin Gabrea, CNA a decis să transmită Antena 3 o scrisoare de atenționare în acest caz.

Decizia a fost luată cu șase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu și Christian Mititelu), în timp ce „împotrivă” au votat Monica Gubernat, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?