Prima femeie care va conduce centrul CERN, „casa” acceleratorului de particule

Prima femeie care va conduce centrul CERN, casa acceleratorului de particule
Publicat: 05/11/2014, 13:43

Fabiola Gianotti, care a devenit cunoscută în 2012, datorită rolului său în conducerea cercetărilor de la CERN care au dus la descoperirea mult căutatului boson Higgs, va prelua funcția de director al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) în ianuarie 2016.

Numirea lui Gianotti a fost decisă la o întâlnire a consiliului director al centrului, alcătuit din reprezentanții celor 20 de state membre, potrivit unui comunicat al CERN. Decizia va fi oficializată în cadrul unei întâlniri care va avea loc în decembrie.

Gianotti, în vârstă de 52 de ani, cercetătoare la centrul de lângă Geneva din 1987, când s-a alăturat fizicienilor din orașul elvețian ca doctorand al Universității din Milano, îl va înlocui în funcție pe Rolf Heuer, care a asigurat conducerea centrului în perioada de început, nelipsită de probleme, a instalării acceleratorului LHC (Large Hadron Collider).

Acceleratorul de particule de la Geneva a fost construit, în principal, pentru a descoperi bosonul Higgs, o particulă și un câmp energetic a căror existență fusese prezisă cu decenii înainte și despre care fizicienii spun că a permis formarea Universului conferind masă materiei.

În LHC, care va fi repornit în primăvara anului 2015, cu de două ori mai multă putere, particule elementare sunt ciocnite unele de altele, la viteze apropiate de cea a luminii, dând naștere la miliarde de mici „big bang-uri”, pe care fizicienii le studiază.

În 2009, Fabiola Gianotti a devenit șef de proiect pentru experimentul Atlas, una dintre cele două echipe de cercetători care au lucrat separat pentru a descoperi bosonul Higgs și câmpul său energetic în datele obținute cu ajutorul LHC.

Alături de colegii săi, Gianotti a detaliat descoperirea particulei numite după fizicianul britanic care i-a prezis existența în 1964, în fața camerelor de filmat care transmiteau în direct, la nivel mondial, conferința din iulie 2012.

Descoperirea realizată de CERN cu ajutorul acceleratorului i-a adus lui Peter Higgs premiul Nobel pentru fizică în 2013, alături de Francois Englert, un fizician belgian care a lucrat, împreună cu alți doi colegi, la începutul anilor 1960, la aceeași idee și care a postulat existența bosonului.

Gianotti, care este o pianistă desăvârșită și care s-a gândit în trecut să-și dedice viața muzicii, s-a declarat onorată să fie numită în fruntea institutului de cercetare, care reunește circa 10.000 de savanți de la granița italiano-elvețiană și de la nivel mondial.

„CERN este un centru de excelență științifică și o sursă de mândrie și inspirație pentru fizicieni din lumea întreagă, un leagăn pentru tehnologie și inovație și un exemplu concret și strălucitor de cooperare științifică și pace”, a spus Fabiola Gianotti.

Reluarea activității LHC de la Geneva va permite savanților să caute răspunsuri pentru rezolvarea altor întrebări majore ale științei, inclusiv legate de materia întunecată, despre care se crede că reprezintă un sfert din Univers, și energia întunecată, care ar reprezenta circa 70% din Univers.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
HARTĂ Cod galben de ploi torențiale în 14 județe. Zonele vizate de avertizare
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
GALERIE FOTO Cele mai ciudate ținute care au șocat publicul la controversatul Eurovision 2024
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
SEMAFOARELE se schimbă definitiv. NOILE REGULI de circulație pentru șoferi
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Cine a câștigat Eurovision 2024
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Rămășițele unei vaste așezări agricole veche de 7.000 de ani, găsite într-un „vid enorm” din...