Un deputat PDL, trimis în judecată. Fostul prefect de Constanța, acuzat de restituiri ilegale de terenuri

Un deputat PDL, trimis în judecată. Fostul prefect de Constanța, acuzat de restituiri ilegale de terenuri
Publicat: 06/01/2015, 16:08
Actualizat: 27/09/2018, 22:54

Culețu (PDL) a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se precizează într-un comunicat remis marți agenției MEDIAFAX.

Alături de el va fi judecat, tot în stare de libertate, primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, care este acuzat de aceeași infracțiune.

În același dosar au fost deferiți justiției Gabriel Ghețu,la data faptelor șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului – Reprezentanța Teritorială Constanța, Stere Sponte, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și de membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța, și Titus Găgeatu, la data faptelor consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcția Verificarea Legalității, a Aplicării Actelor Normative și Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii Constanța, toți acuzați de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit anchetatorilor, la 27 septembrie 2006, Dănuț Culețu, în calitate de președinte al Comisiei județene de fond funciar Constanța, prin încălcarea dispozițiilor legale, a propus și a determinat adoptarea unei hotărâri, fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafață de 656,76 hectare aparținând Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane care nu au făcut dovada că au deținut terenuri pe acel amplasament.

În acest fel, susține DNA, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei stațiunii de cercetare, precum și un folos necuvenit de aceeași valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile.

„Anterior, inculpatul Mitroi Florin, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma ședinței din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia județeană Constanța, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispozițiilor legale, deși persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Împrejurarea descrisă, prin care inculpatul Mitroi Florin a încălcat atribuțiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța și a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administrația Domeniilor Statului și Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeței de 656,76 hectare din terenurile administrate de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Prin aceeași faptă, firma administrată de soția lui Florin Mitroi, SC Andra International SRL, a obținut un folos necuvenit . Această firmă, spun anchetatorii, a achiziționat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare și l-a vândut, la 7 iunie 2006, către o altă firmă din Constanța, cu 1,2 milioane de dolari.

În rechizitoriu se mai precizează că în 2006, Stere Sponte, în calitate de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și de membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a ajutat pe Culețu Dănuț și Florin să obțină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menționată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deși acest lucru nu era real.

„Inculpatul Ghețu Gabriel, șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului – Reprezentanța Teritorială Constanța, a fost desemnat drept membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța. În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpații CULEȚU DĂNUȚ și MITROI FLORIN să obțină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol”, mai spun procurorii anticorupție.

Potrivit DNA, și Titus Găgeatu a contribuit la retrocedarea ilegală a terenurilor. Astfel, la 23 ianuarie 2009, acesta, fără a avea dispoziția rezolutivă a conducerii prefecturii și fără a verifica, în mod efectiv, „a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța nr. 574/27.09.2006 ștampila cu mențiunea ‘Comisia Județeană de Fond Funciar – Verificat – Colectiv Tehnic’, împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol administrat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian”.

De asemenea, Găgeatu ar fi falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabilește dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările și completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea mențiunilor din tabel.

Pentru recuperarea prejudiciului, bunurile inculpaților au fost puse sub sechestru.

Dosarul va fi judecat de instanța supremă.

Stere Sponte este judecat și în alt dosar de corupție, care a fost instrumentat tot de DNA Constanța și care îl vizează și pe fostul primar din Năvodari Tudorel Calapod.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani