Un deputat PDL, trimis în judecată. Fostul prefect de Constanța, acuzat de restituiri ilegale de terenuri

Un deputat PDL, trimis în judecată. Fostul prefect de Constanța, acuzat de restituiri ilegale de terenuri
Publicat: 06/01/2015, 16:08
Actualizat: 27/09/2018, 22:54

Culețu (PDL) a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se precizează într-un comunicat remis marți agenției MEDIAFAX.

Alături de el va fi judecat, tot în stare de libertate, primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, care este acuzat de aceeași infracțiune.

În același dosar au fost deferiți justiției Gabriel Ghețu,la data faptelor șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului – Reprezentanța Teritorială Constanța, Stere Sponte, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și de membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța, și Titus Găgeatu, la data faptelor consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcția Verificarea Legalității, a Aplicării Actelor Normative și Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii Constanța, toți acuzați de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit anchetatorilor, la 27 septembrie 2006, Dănuț Culețu, în calitate de președinte al Comisiei județene de fond funciar Constanța, prin încălcarea dispozițiilor legale, a propus și a determinat adoptarea unei hotărâri, fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafață de 656,76 hectare aparținând Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane care nu au făcut dovada că au deținut terenuri pe acel amplasament.

În acest fel, susține DNA, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei stațiunii de cercetare, precum și un folos necuvenit de aceeași valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile.

„Anterior, inculpatul Mitroi Florin, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma ședinței din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia județeană Constanța, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispozițiilor legale, deși persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Împrejurarea descrisă, prin care inculpatul Mitroi Florin a încălcat atribuțiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța și a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administrația Domeniilor Statului și Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeței de 656,76 hectare din terenurile administrate de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Prin aceeași faptă, firma administrată de soția lui Florin Mitroi, SC Andra International SRL, a obținut un folos necuvenit . Această firmă, spun anchetatorii, a achiziționat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare și l-a vândut, la 7 iunie 2006, către o altă firmă din Constanța, cu 1,2 milioane de dolari.

În rechizitoriu se mai precizează că în 2006, Stere Sponte, în calitate de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și de membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a ajutat pe Culețu Dănuț și Florin să obțină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menționată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deși acest lucru nu era real.

„Inculpatul Ghețu Gabriel, șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului – Reprezentanța Teritorială Constanța, a fost desemnat drept membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța. În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpații CULEȚU DĂNUȚ și MITROI FLORIN să obțină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol”, mai spun procurorii anticorupție.

Potrivit DNA, și Titus Găgeatu a contribuit la retrocedarea ilegală a terenurilor. Astfel, la 23 ianuarie 2009, acesta, fără a avea dispoziția rezolutivă a conducerii prefecturii și fără a verifica, în mod efectiv, „a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța nr. 574/27.09.2006 ștampila cu mențiunea ‘Comisia Județeană de Fond Funciar – Verificat – Colectiv Tehnic’, împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol administrat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian”.

De asemenea, Găgeatu ar fi falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabilește dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările și completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea mențiunilor din tabel.

Pentru recuperarea prejudiciului, bunurile inculpaților au fost puse sub sechestru.

Dosarul va fi judecat de instanța supremă.

Stere Sponte este judecat și în alt dosar de corupție, care a fost instrumentat tot de DNA Constanța și care îl vizează și pe fostul primar din Năvodari Tudorel Calapod.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...