Gest impresionant al unei evreice de origine română, fostă prizonieră la Auschwitz, față de nepotul comandantului lagărului

Publicat: 17/01/2015, 12:07
Actualizat: 17/01/2015, 14:18

În ciuda ororilor îndurate la Auschwitz, Eva, care are acum 80 de ani, a găsit puterea de a-și ierta călăii – și chiar l-a adoptat neoficial pe nepotul comandantului SS al lagărului de concentrare, Rudolf Hoess.

Potrivit Daily Mail, citat de Digi24, la zeci de ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Eva a primit un email de la Rainer Hoess, în vârstă de 49 de ani, nimeni altul decât nepotul lui Rudolf Hoess, călăul nazist care a ordonat moartea a peste un milion de oameni la Auschwitz.

Rainer a rupt legăturile cu familia sa și i-a transmis Evei că a fost atât de dezgustat de faptele bunicului său, încât ar fi urinat pe mormântul acestuia, dacă ar fi avut unul (criminalul Rudolf Hoess a fost spânzurat în 1947).

Acesta a rugat-o pe Eva, care locuiește în Indiana, SUA, să devină bunica lui adoptivă și în urma unei întâlniri, femeia a fost de acord. Eva și sora ei aveau doar zece ani în 1944, când au ajuns în lagărul morții de la Auschwitz, fiind luate de la o fermă din România, după ce satul a fost invadat de naziști.

La sosire, Eva nu ar fi crezut niciodată că va fi ultima oară când își va vedea părinții și surorile mai mari. Un ofițer german a întrebat-o pe mama fetei, Jaffa, dacă Eva și Miriam sunt gemene și după ce aceasta a confirmat, copilele au fost luate.

foto: captură Daily Mail

Eva și sora ei au fost tratate „ca niște bucăți de carne”, dezbrăcate și examinate în numele „științei” doctorului Josef Mengele, „Îngerul Morții” de la Auschwitz. Mengele era fascinat de genetica gemenilor și îi folosea la numeroase experimente. Dacă unul dintre gemeni murea în timpul testelor, doctorul îl ucidea și pe celălalt, astfel încât să poată compara fișele medico-legiste.

Surorile au reușit însă să supraviețuiască și s-au numărat printre cele 200 de perechi de gemeni care au ieșit vii pe porțile lagărului de exterminare de la Auschwitz, în momentul eliberării de către trupele sovietice, în ianuarie 1945. Potrivit statisticilor, Dr. Mengele a ucis 1.300 de perechi de gemeni, în timpul experimentelor sale medicale de la Auschwitz.

Eva a scris o carte despre experiențele sale de la Auschwitz, „Surviving The Angel of Death”, în care susține că îi iartă pe naziștii care au chinuit-o. În urmă cu 11 ani, sora ei, Miriam, a murit de cancer renal. În prezent, Eva ține prelegeri prin intermediul fundației sale, CANDLES, o organizație dedicată mediatizării poveștilor gemenilor din lagărul de concentrare.

Rainer, care locuiește în Germania, a spus însă că așa ceva nu poate fi iertat. „Nu pot să iert povara lăsată de Rudolf Hoess asupra vieților noastre. Am fost nevoiți să ducem o cruce foarte, foarte grea”.

Familia l-a considerat un trădător, deoarece a denunțat acțiunile bunicului său. Reiner a fost singurul membru al familiei care l-a criticat pe Hoess. Acesta din urmă a fost prins de trupele britanice în 1946 și a primit pedeapsa capitală în urma procesului de la Nuremberg.

foto: AP

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern