PREMIILE OSCAR 2015. Ce crede un veteran de război despre filmul „American Sniper”, regizat de Clint Eastwood

PREMIILE OSCAR 2015. Ce crede un veteran de război despre filmul American Sniper, regizat de Clint Eastwood
Publicat: 22/01/2015, 17:37
Actualizat: 22/02/2015, 21:07

Cel mai recent lungmetraj regizat de Clint Eastwood, „American Sniper”, a stârnit numeroase controverse, mai ales după nominalizarea sa la Premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film”. Numeroși actori, politicieni și critici din lumea cinematografiei au afirmat că producția, care spune povestea lunetistului american Chris Kyle, ar face propagandă și l-ar glorifica prea mult pe militarul devenit adevărată legendă a armatei SUA.

O opinie ușor diferită a exprimat însă, zilele trecute, un veteran al războiului din Irak, relatează Business Insider. Paul Rieckhoff a afirmat că pelicula prezintă „o perspectivă reală și importantă ce trebuie explorată și arătată pentru ca publicul să înțeleagă imensa experiență americană a războiului din Irak”.

American Sniper nu încearcă să cuprindă complexitatea problemelor politici din jurul acestui război – sau complexitatea experienței Irakului, pe de cealaltă parte. Iar asta e în regulă”, a spus Rieckhoff. „Kyle, ca mulți alții alături de care am luptat și eu, și președintele însuși în timpul războiului din Irak, a avut o perspectivă extrem de clară asupra conflictului. Noi avem dreptate, ei nu. Ei așa au văzut lucrurile. Eastwood și Copper (Bradley Cooper, n. red) au precizat, de asemenea, că au urmărit clasicele western-uri de la Hollywood pentru a se inspira în realizarea acestui film. Și au reușit! În American Sniper, precum în războiul lui Chris Kyle și George Bush, americanii erau băieții buni, iar irakienii erau băieții răi. Așa a fost războiul lor. Acela era adevărul pentru ei”, a mai spus veteranul.

De altfel, în autobiografia sa – pe baza căreia a fost realizat și scenariul producției „American Sniper” -, Kyle mărturisea că avea un „sentiment justițiar foarte puternic” și că obișnuia să vadă lucrurile în alb și negru, „fără prea multe nuanțe de gri”.

În plus, Bradley Cooper, actorul care interpretează rolul celebrului lunetist în filmul lui Clint Eastwood, a precizat în repetate rânduri că „American Sniper” este un „studiu de caracter”, nu o declarație politică legată de război.

Filmul „Lunetistul american”/„American Sniper”, regizat de Clint Eastwood, s-a clasat pe primul loc în box office-ul nord-american, cu încasări de 90,2 milioane de dolari în weekendul lansării sale.

Producția este inspirată din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle, devenit o adevărată legendă a armatei americane, pentru modul în care a luptat în Irak, protejându-și colegii de arme. Filmul prezintă atât faptele de război ale soldatului considerat cel mai eficient lunetist din istoria militară a Statelor Unite, cât și lupta acestuia cu traumele cauzate de război și încercarea de a fi un soț și un tată model.

Kyle a fost împușcat mortal în februarie 2013, la vârsta de 38 de ani, într-un stand pentru tir, în statul Texas.

Producția „American Sniper” a obținut șase nominalizări la Premiile Oscar 2015, inclusiv pentru „Cel mai bun film”, „Cel mai bun actor” (Bradley Cooper) și „Cel mai bun scenariu adaptat” (Jason Hall). În plus, Eastwood a fost premiat de branșă cu a patra nominalizare la premiile Directors Guild of America, dar și cu premiul pentru „Cel mai bun regizor” din partea National Board of Review. Printre distincțiile pe care le-a mai primit filmul se numără o nominalizare la premiile Producers Guild of America, o nominalizare la premiile Writers Guild of America și o nominalizare la premiile BAFTA pentru „Cel mai bun scenariu adaptat”.

Eastwood a regizat „Lunetistul American” după un scenariu scris de Jason Hall, bazat pe romanul omonim al lui Chris Kyle, împreună cu Jim DeFelice și Scott McEwen. Bradley Cooper și Sienna Miller sunt protagoniștii filmului produs de Clint Eastwood, Robert Lorenz, Andrew Lazar, Bradley Cooper și Peter Morgan. Tim Moore, Jason Hall, Sheroum Kim, Steven Mnuchin și Bruce Berman au fost producătorii exclusivi.

„Lunetistul American” va avea premiera în cinematografele din România pe data de 23 ianuarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?