CURĂ DE SLĂBIRE. Respectarea acestui principiu te poate scăpa de kilogramele în plus fără efort

CURĂ DE SLĂBIRE. Respectarea acestui principiu te poate scăpa de kilogramele în plus fără efort
Publicat: 19/02/2015, 11:50

Un regim alimentar bazat pe creșterea aportului de fibre ar putea avea efecte mai bune decât o dietă mai restrictivă, care presupune reducerea aportului de grăsimi saturate, spune Yunsheng Ma, potrivitYahoo Health.

„Am ales fibrele dietetice pentru că exercită beneficii clinice la nivelul mai multor componente ale sindromului metabolic, inclusiv circumferința taliei, homeostaza lipidelor și a glucozei, controlul nivelului de insulină, pe lângă greutatea corporală și reglarea anumitor markeri inflamatori”, a declarat Yunsheng Ma.

Pentru a ajunge la această concluzie, experții au împărțit în două grupe 240 de adulți obezi. Una dintre grupe a urmat dieta recomandată de American Heart Association (AHA) care presupune consumul a maximum 30 de grame de fibre pe zi, iar cealaltă o dietă care presupunea consumul a minimum 30 de grame de fibre pe zi.

La nivel mondial, circa 25% dintre adulți suferă de sindrom metabolic, care se carcaterizează prin talie mare, hipertensiune și glicemie mari, nivel scăzut al colesterolului HDL, niveluri crescute ale trigliceridelor, care duc la un risc mare de boli cardiovasculare și diabet.

Regimul alimentar AHA cere o creștere a aportului zilnic de fructe și legume, cereale integrale și alimente bogate în fibre și proteine slabe, reducând consumul de zahăr, sodiu, alcool, grăsimi saturate și trans, colesterol și includerea peștelui în dietă, de două ori pe săptămână. Persoanele participante la studiu în grupa AHA au primit recomandări personalizate referitoare la numărul de calorii și cantitatea de grăsimi saturate consumată.

După un an de la debutul studiului, persoanele din ambele grupe au pierdut în greutate și au obținut o ameliorare a presiunii sangvine, a calității dietei urmate, a glicemiei, potrivit rezultatelor publicate online în Annals of Internal Medicine.

Persoanele din grupa cu dieta bogată în fibre au pierdut, în medie, 2,6 kilograme pe săptămână, comparativ cu 2 kilograme în medie în cazul grupei AHA. Dieta bogată în fibre a arătat efecte pozitive și a fost ușor de urmat, lucru ce duce la o menținere cu succes a acesteia pe perioade mai lungi, potrivit Juliei Zumpano, dieteticiană la Cleveland Clinic, care lucrează îndeaproape cu departamentul de cardiologie preventivă.

„Fibrele te umplu, se umflă în stomac și mențin sentimentul de sațietate pentru mai mult timp”, a spus Zumpano, care nu a participat la realizarea studiului. Dar consumul de fibre ar putea fi limitat în cazul persoanelor care suferă de tulburări ale tractului digestiv sau care suferit de diaree, a mai spus dieteticiana.

Cât trebuie să mănânci pentru a acoperi cel puțin 30 de grame de fibre

Nu toate alimentele au un conținut ridicat de fibre, spun nutriționiștii. Pentru ca dieta să aibă rezultatele așteptate trebuie să alegeți surse bogate în acest nutrient. Carnea, ouăle, laptele și lactatele, peștele sunt alimente care nu conțin niciun gram de fibre. Fructele, legumele și cerealele reprezintă surse importante de fibre.

Fulgii de orz conțin 15,5 grame de fibre/100 grame, făina integrală are 12,2 grame de fibre la 100 de grame, fulgii de grâu conțin la 100 de grame 12 grame de fibre, făina de orz conține 10,1 grame de fibre la 100 de grame și germenii de grâu conțin 13,2 grame.

Lintea uscată are la 100 de grame 30 de grame de fibre, în timp ce lintea fiartă are 7,9 grame de fibre la 100 de grame. Roșiile uscate conțin 12,3 grame de fibre la 100 de grame. Sfecla roșie crudă conține la 100 de grame 2,8 grame de fibre, spanacul are 2,2 grame de fibre la 100 de grame, iar salata verde la aceeași cantitate conține 2,1 grame.

La categoria fructe avem goji uscate care au 14,3 grame de fibre la 100 de grame, caisele uscate care conțin 7,3 grame de fibre la 100 de grame, curmalele au 7,1 de fibre, ananasul confiat are 5 grame de fibre la 100 de grame, iar avocado 6,7 conține 6,7 grame de fibre la 100 de grame.

Alunele – 8,5 grame de fibre/ 100 de grame, castanele coapte – 5,1 grame de fibre/ 100 de grame, fisticul – 10,3 grame de fibre/100 de grame, macul – 10grame fibre/100 de grame, migdalele – 11,8 grame fibre/ 100 de grame sunt alte surse de fibre.

Aici găsiți lista completă a alimentelor bogate în fibre și aportul acestui nutrient la 100 de grame.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto